|
|
Bolcher
Det er hyggeligt at koge bolcher og det
er ikke særligt svært. Børnene
elsker det, og det er slet ikke så ringe en beskæftigelse
hvis man selv er en slikmund.
I gamle dage pyntede man juletræet
med spiselige ting. Vi kender nok pebermyntestokke til at hænge
på grenene. Men hvorfor ikke også putte bolcher i
kræmmerhusene.
På billedet er Christoffer ved at
lave pebermyntebolcher og stokke. |
Grundmasse
Alle bolcher bliver lavet ud fra den samme
grundmasse. Grundmassen består af:
Vand 1 del (1kop) Sukker
3 dele (3kopper) Druesukker 1 del (1 kop)
Vand og sukker puttes i en gryde og skal
koges op til 152-157 grader. Hvis temperatuern overstiger dette,
bliver bolchemassen sveden. Brug et sukkertermometer der kan
gå op til 200 grader.
Bolchemassen afkøles lidt i gryden.
Derefter hældes det op på en bolchemåtte der
kan tåle stærk varme, hvor massen yderligere afkøler.
Når bolchemassen når omkring 90-100 grader skal der
tilsættes smagsstoffer mv. |
|
|
Nu kommer det spændende øjeblik.
Hvad skal det være for bolcher??
Der er mange muligheder. Der er opskrifter
sidst på siden.
Her er vi gået i gang med at lave
appelsin bolcher.
Først tilsættes farvestoffet,
efter at bolchemassen er kølet ned.
Gummihandskerne er på for at beskytte
huden mod den varme bolchemasse. Når massen er kommet af
blusset kan den brænde sig ind i huden. Derfor
skal mindre børn ikke have lov at blande
bolchemassen. |
|
Når smagsstofferne er blandet ind
i bolchemassen tilsættes til sidst smagstofferne.
Appelsinolie bliver æltet ind i bolchemassen.
Appelsinolie er et æterisk stof som nemt fordamper, derfor
bliver det tilsat sidst. |
|
|
Bolchemassen trækkes ud til en passende
tykkelse og er parart til videre forarbejdning.
Nu bliver bolcherne klippet. Bolcher kan
klippes på mange forskellige måder . Det kendteste
er "bolcheklippet" hvor man drejer bolchet 180 grader
hver gang man klipper og derved bliver det trekantet. |
|
|
Pebermyntebolcher og stokke
Først blandes 1/3 med hvidt farvepulver.
Det skal kun lige blandes ind, uden at trække fobolchemasse,
for at udndgå at den skal blive for hurtig kold.
Derefter blandes 2/3 med rødt farvestof
og pebermynteolie.
Nen hvide bolchemasse trækkes lang
og klippes i 3 lige store stykker (se billedet). |
|
Nu sættes bolchemassen sammen så
de 3 hvide stykker er lige langt fra hinanden. Så er det
tid at hive sykket ud i et par lange tynde stokke.
Når massen bliver hevet ud, samler
den sig automatisk til et rundt, eller næsten rundt bolchestykke.
Man hiver til de har en passende tykkelse.
Store tykke "hold kæft" bolcher eller fine små
pebermyntebolcher. |
|
|
|
|
Her er der vist mange forskellige typer
af bolcher.
De grønne og hvide er stikkelsbærbolcher.
De sorte er dameskrå. Læg mærke
til at nogle er trykket flade og riflede med en gaffel.
De røde og hvide er pebermyntebolcher.
Stokkene er den tynde bolchestang der er snoet og trukket. |
|
Opskrifter:
Mængden passer til 1 portion grundmasse.
Pebermyntebolcher: 1 tsk. hvid farve til 1/3 af massen 2½
ml. rød farve til 2/3 af massen 2½
ml. pebermynteolie.
Dameskrå: 2 ml. sort farve 2 spsk .lakridsekstrakt
(revet lakridsrod) 2½ spsk. salmiakpulver 2½ ml. anisolie
Appelsinbolcher: 2 tsk. citronsyre 1ml gul farve 1 ml. rød farve 2½ ml.
appelsinolie
Helle Beisheim har skervet en bog om bolchekogning
Alle Tiders Bolcher
hvor du kan læse mere. Opskrifterne som vi har fået lov at bringe
på denne side, er fra den bog. |
|
Du kan finde flere opskrifter samt alle
de ting du skal bruge her: Det søde liv |