DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Ekstrabladet på afveje.

17 jun. 2008

Apostolsk Kirke i Fredericia og dens ungdomscafé i midtbyen, Café Hang Out, der udfører et stort og flot arbejde med integration af nydanske unge, er blevet hængt voldsomt ud af Ekstrabladet.

Jeg kender caféen og dens arbejde. Har besøgt den et par gange og kender en af lederne særdeles godt. I KIT, Kirkernes Integrations Tjeneste, hvor jeg er med i bestyrelsen har vi fulgt Café Hang Out tæt og ved, at tidligere integrationsminister, Rikke Hvilshøj, roste caféen arbejde i høje toner og opfordrede til, at Café Hang Out fik filialer i mange danske byer, fordi deres integrationsarbejde var så vigtigt.

Nu bliver Café Hang Out hængt ud i Ekstrabladet for at bruge integrationspenge til mission. Det sker i artikler den 15. og 16. juni og på lederplads den 16. juni, betegner avisen Apostolsk Kirke som en ”skrupskør sekt”. Apostolsk Kirke er ikke nogen sekt, det er en frikirke, og den er på ingen måde skør. Apostolsk Kirke vil da også klage til Pressenævnet over denne udtalelse, der er langt under lavmålet, men er et godt eksempel på, hvordan visse kredse i pressen forsøger at nedgøre kristent arbejde.

Det er rigtigt, at Café Hang Out har fået integrationsmidler til sit arbejde, det er der andre kristne kirker der, i erkendelse af, at noget af det bedste integrationsarbejde, der udføres her i landet netop sker gennem kirker og menigheder, hvor der er mennesker, der bruger masser af tid på at skabe venskaber med nydanskere – og det fører til hurtigere og bedre integration.

Når kristne organisationer laver integrationsarbejde bliver det let misforstået af dele af pressen og så kan det fyge med beskyldninger om hjernevask. Men hvad siger man, når politiske ungdomsorganisationer hverver medlemmer for statsmidler. Så er det fint, for det er vigtigt at få nydanske unge med i de politiske ungdomsorganisationer. Hvorfor er det vigtigere, end at de kommer med i et kristent ungdomsarbejde.

Den 17. juni kunne man på Tekst TV læse, at VU, Venstres Ungdom har fået statsmidler til at hverve nydanske unge som medlemmer og Birthe Rønn Hornbech, vores nuværende integrationsminister finder det helt ok.

Café Hang Out, Apostolsk Kirke og frikirkesamarbejdet Frikirkenet har alle kritiseret Ekstra Bladets dækning og afvist anklagerne, men sagen er et godt eksempel på den balancegang, som kirkeligt integrationsarbejde er udtryk for, mener blandt andre Berit Schelde, der er generalsekretær for Folkekirke og Religionsmøde, ifølge Kristeligt Dagblad den 17. juni.

”Vi ved, at mange etniske minoriteter, hvoraf mange har muslimsk baggrund, oplever en tryghed ved at møde kristne, fordi de her oplever en forståelse for deres tro. Men det er vigtigt, at man som kirkelig organisation ikke tænker i mission eller omvendelse i sit integrationsarbejde. Man skal møde deltagerne som subjekter, ikke som objekter. Og det kan være en svær balancegang, når man er ideologisk og religiøst funderet”, siger Berit Schelde.

Samme holdning møder man hos Johs. Nørregaard Frandsen, som er leder af Institut for Litteratur, Kultur og Medier ved Syddansk Universitet, hvor han blandt andet har stået i spidsen for en evaluering af Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense. Heri hedder det:

”En religiøs forståelse er grundlæggende en fordel i integrationsarbejdet. Men hvis den religiøse baggrund udmønter sig i det, man kan betegne som ideologisk overtalelsesarbejde, er det stærkt problematisk. Netop den balance skal kirkelige organisationer være særligt opmærksomme på.”

Men hvem skal dømme om der er tale om egentlig missionerende virksomhed eller om, at nydanske ung bliver påvirket af samværet med danske unge, der har en kristen livsholdning – og hvad er problemet med at have en kristen livsholdning?, en livsholdning som måske fører til bedre integration?

Bjarne Nederby Jessen
Netkirkepræst.