DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Vi kan ikke være det bekendt!

13 maj. 2009

Efter langvarige forhandlinger med Irak fik Danmark den 13. maj en aftale med regeringen i Irak om at sende knap 300 afviste asylansøgere fra Irak tilbage til hjemlandet.

Ifølge Integrationsministeriet vil aftalen træde i kraft så hurtigt som muligt.

Mange af asylansøgerne har boet i Danmark i årevis, fordi de har nægtet at rejse hjem frivilligt. De danske udlændingemyndigheder har ikke kunnet sende dem hjem, fordi de ville være i fare i hjemlandet.

Netop irakernes årelange ophold i Danmark var baggrunden for den heftige debat herhjemme om forholdene på landets asylcentre. Men dagens aftale vil ganske givet ogås føre til debat.

Min personlige kommentar er:

Så lykkedes det - desværre. Og glæden er stor hos DF, Konservative og Venstre. Nu kan man sende irakkerne hjem.

Regeringen har længe været presset af DF og nu er det så lykkedes regeringen at få en aftale i stand med regeringen i Irak om at sende de knap 300 afviste asylansøger tilbage.

Men FN advarer mod det. Det er stadig ikke sikkert for flygtede irakere at vende hjem - og der flygter stadig irakere fra Irak. Især kristne, fordi det kan være livsfarligt for kristne at bo i Irak. Det er ikke for sjovt at kristne irakere flygter.

En del af de irakere, der stod til hjemsendelse og som var kristne, har nu fået opholdstilladelse i Danmark. Men jeg er ikke sikker på, det er dem alle. Jeg tager skarpt afstand fra tilbagesendelse af kristne irakere, fordi det i værste fald kan betyde døden for dem, i bedste fald, at de bliver flygtninge i et andet land, for i Irak er det svært for dem at være.

Dertil kommer at mange af de irakere, der nu skal sendes hjem, har boet i Danmark i mange år, mange af børnene er vokset op her og taler dansk. Det er forkasteligt at sende disse børn og deres forældre tilbage til Irak.

Bjarne Nederby Jessen
Netkirkepræst