DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Fredspris til den gode vilje.

11 okt. 2009

Præsident Obama er efter meget kort tid somk præsident blevet udpeget til at modtage Nobels Fredspris. Det er viljen til samarbejde og international dialog, der har fået den norske Nobelkomité til at vælge præsident Obama, snarere end konkrete resultater. Præsident Barack Obama modtager Nobels Fredspris for sine holdninger til international politik,

Det er ikke ofte en sidden amerikansk præsident modtager Fredsprisen, ja det er faktisk 103 gange siden, det skete sidst og det er først anden gang det sker. I 1906 var det Theodore Roosevelt. Forleden var det Barack Obama. Roosevelt fik prisen for at forhandle den japansk-russiske fredsaftale på plads i 1905, Obama får den i langt højere grad i forventning om det gode, der vil ske. Og han har vist vilje til at skabe fred.

Den norske Nobelkomité har forklaret sit valg af Barack Obama med, at han har gjort en "ekstraordinær indsats for at styrke det internationale diplomati og samarbejdet mellem mennesker". Desuden finder komitéen det vigtigt, at Obama har en vision om en verden uden atomvåben.

"Som præsident har Obama skabt et nyt klima i international politik. Dialog og forhandlinger bliver foretrukket som midler til at løse selv de mest vanskelige internationale konflikter", skriver komitéen i sin begrundelse og fremhæver også også hans menneskelige kvaliteter: "Det er yderst sjældent, at en person i den grad som Obama har erobret verdens bevågenhed og givet dens folk håb om en bedre fremtid."

Jeg synes, det er spændende, at man har givet Nobels Fredspris til præsident Obama, men man må jo give kritikerne ret, der siger, at det er lige lovligt tidligt at belønne Obama på de konkrete resultater og at det er lidt flot at give prisen på forventet efterbevilling.

Men jeg tror, at man har villet belønne den gode vilje, samtidig med at man har ønsket at lægge afstand til de forrige præsidenter i USA og at man håber at Obama kan fremme fredsprocessen i verden. Jeg deler den opfattelse, men finder også, at man skal passe på ikke at skrue forventninger alt for højt op. Obama er kun et menneske - og ikke den frelserfigur, nogle synes at gøre ham til.

Lad os håbe, at de gode viljer fører til konkret nedrustningspolitik. Verden har brug for det.

Bjarne Nederby Jessen
Netkirkepræst