DAGENS ORD: ”Intet råddent ord må udgå af jeres mund, kun et godt ord til nødvendig opbyggelse, så det kan blive til velsignelse for dem, der hører det.” Efeserne 4:29

Hvad er

Kære Netkirke
Hermed et spørgsmål til et bibelsk ord/begreb. Håber, at I kan opklare et lille mysterium, som stadig, ca 20 år efter, "spøger" i mit baghoved.

For år tilbage - vel ca anno 1990 - sang jeg i et lille amatørkor (kaldet kammerkor). Vi sang til 2 x De 9 Læsninger samme dag, i en lille kirke på Nørrebro, Ansgars kirke på Mågevej.

De tekster, der blev læst op, handlede ikke, som man ellers ser det, om Jesu liv. Det var tekster, der for os sangere (helt almindelige danskere) ikke gav nogen mening ifht salmer, budskab, ja, i det hele taget var vi ret mystificerede over, hvad de tekster havde med noget som helst at gøre.
2 af teksterne, som vist blev læst op hen mod slutningen, indeholdt ordene 'melchissedek" og (værre endnu) "på melchissedeksk vis".

Hvad i alverden er det?

Nu har jeg prøvet at google det, men bliver ikke meget klogere. Det vises med andre stavninger, men jeg er ret sikker på, at det i tekstbladet fra kirken stod sådan (jeg er lidt af en sprog-nørd). Søgning på 'de ni læsninger' giver heller ikke noget om ordet.

Det var en kvindelig præst, som uden at blinke læste de emnemæssigt urelaterede stykker op. Man kunne ikke komme til at spørge hende, hun kom ud og ind et andet sted end koret - jeg husker hele "seancen" tydeligt.

Så hvad betyder det ovennævnte ord/begreb?
Venlige hilsner,

Kære spørger

tak for din henvendelse! Du har jo fuldstændig ret: så mange begreber i Bibelen kan gøre en hel forvirret, når man ikke får en forklaring eller henvisning. Jeg vil prøve at hjælpe dig så godt jeg kan!

Melchisedek (eller Melchizedek - det kommer an på hvilket sprog man taler :) bliver nævnt for første gang i 1. Mosebog 14, 18-24. Jeg har lige fundet skriftstedet til dig (fra "Bibelen på hverdagsdansk":
17Da Abram vendte tilbage efter sejren over Kedorlaomer og de andre konger, kom Sodomas konge ham i møde i Sjavedalen - også kaldet Kongedalen. 18Også Melkizedek, Jerusalems konge, som var den højeste Guds præst, kom ham i møde; og han havde brød og vin med. 19Han velsignede Abram med disse ord: »Må den højeste Guds velsignelse - han, der er himlens og jordens skaber - hvile over dig, Abram! 20Lovet være den højeste Gud, som gav dig sejr over dine fjender!« Så gav Abram ham en tiendedel af alt krigsbyttet.
21Sodomas konge sagde imidlertid til Abram: »For min skyld kan du godt beholde krigsbyttet - bare du giver mig mine tilfangetagne folk tilbage!«
22Dertil svarede Abram: »Jeg har højtideligt lovet Herren, den højeste Gud, himlens og jordens Skaber, 23at jeg ikke vil tage så meget som en tråd eller sandalrem fra dig. Nej, jeg vil ikke tage noget af dit overhovedet, for at du ikke senere skal komme og sige, at Abram kan takke dig for sin rigdom. 24Det eneste, jeg kan tage imod, er den mad, som mine unge mænd har fået. Men giv mine allierede, Aner, Esjkol og Mamre, deres del af krigsbyttet.«

Så er det Hebræerbrevet i det nye testamente, der tager tråden op og her finder du nok den manglende forklaring. Jeg citerer fra Hebræerbrev kapitel 7 (der er flere vers efter de nævnte, så når du har tid kan du læse videre i kapitlet):
7 Den store Melkisedek
Denne Melkisedek var konge i byen Salem og samtidig den højeste Guds præst. Da Abraham vendte tilbage efter at have vundet et stort slag mod flere konger, gik Melkisedek ham i møde og velsignede ham. 2Abraham tog da en tiendedel af alt det, han havde vundet i krigen, og gav det til Melkisedek. Hans navn, Melkisedek, betyder for det første »retfærdighedens konge«, men det betyder også »fredsfyrsten«, for navnet på hans by er Salem, og det betyder fred. 3Melkisedek havde ingen far eller mor, og der findes intet optegnet om hans slægtsforhold. Hans liv er uden begyndelse og afslutning - ligesom Guds Søns - og han er og bliver præst til evig tid…."

Her kan du se, hvorfor det "mærkelige" navn Melkizedek og hans person bliver sat i sammenhæng med Guds søn Jesus.

Det kan være (jeg er faktisk ret sikker på) at præsten læste op fra Salme 110, 3-4
"Dit folk møder villigt frem på din kampdag. "På hellige bjerge har jeg født dig som dug af morgenrøden moderskød!". Herren har svoret og angrer det ikke: "Du er præst for evigt på Melkisedeks vis." Herren er ved din højre side…"

Dette skriftsted er en salme fra David som beskriver sin hel egen oplevelse om Guds kaldelse og sammenligner den med Abrahams velsignelse af Melchizedek!

Jeg håber at det giver mening efter en 20 års gåde, hvis ikke, må du meget gerne vende tilbage!

Guds fred og mange hilsner
Ruth Cilwik Andersen
Præst