DAGENS ORD: ”Intet råddent ord må udgå af jeres mund, kun et godt ord til nødvendig opbyggelse, så det kan blive til velsignelse for dem, der hører det.” Efeserne 4:29

Bøn

Hej
Hvordan er det ned kristne, kan de deltage i bøn med muslimer,eller er det ikke tilladt.

Lukas

Kære Lukas
Dit spørgsmål: ”Er det tilladt, som kristen at bede sammen med en muslim” – er faktisk ikke er helt enkelt at svare på med et ja eller nej.
Jeg har rådført mig med en god ven, cand.theol. Bent Hylleberg (baptist) der giver udtryk for, at svaret afhænger af den grundholdning, vi går til religionsteologien med.

På den ene side kan man hævde, at kristne og muslimer tilbeder forskellige guder: Jesu Kristi far og Allah er ikke den samme Gud. På den anden side er der andre, der argumenterer for, at vi tilbeder samme Gud, selv om vi kender ham på forskellig vis: Som Jesu Kristi far og som Muhammeds Gud.
Men selv om man argumenterer for den sidste position, er der alligevel hensyn at tage, når vi kommer til bønspraksis - i respekt for andres teologiske tilgange.

Bent Hylleberg siger: ’Når flere af de forrige paver har holdt religiøse dialogmøder med verdensreligionerne, gik man til hvert sit bedemøde.
Han siger videre: Jeg har været med to gange herhjemme i Kristent-Muslimsk-Samtaleforum. Her har vi gjort det samme - bøn hver for sig.
Jeg har også været med til et møde i moskeen i Rødovre, hvor vi som kristne 'overværede' muslimernes bøn fra sidste række.

Hylleberg fortsætter: Mange husker måske balladen fra nytårsmidnats-gudstjenesten på TV, hvor der var inviteret en jøde, muslim og buddhist med?
Pointen her var fra sognepræstens side, at de fik ordet til deres nytårshilsen efter postludiet havde lydt ... så burde kritik være umulig.
Men den kom alligevel fra mange sider i dansk kirkeliv!’

På dit direkte spørgsmål om et evt. forbud mod at kristne må bede sammen med en muslim så har hverken Hylleberg eller jeg hørt om et sådan forbud – og hvem skulle i øvrigt være berettiget hertil?
Selvfølgelig skal vi aldrig møde hverken andre kristne eller ikke-kristne med afvisning. Vi må selvfølgelig møde andre med respekt for deres tro på samme måde som vi forventer at de respekterer vor.

Generelt vil jeg selv gerne sige, at jeg tror på, at der er én Gud som har skabt verden og alle mennesker. Min personlige bøn er altid henvendt til Ham i Jesu navn og i Helligåndens kraft. Netop i tilbedelsen af den treenige Gud finder jeg sandheden og kun her kan jeg have fællesskab i bønnen, hvilket jeg ikke føler jeg kan have dér hvor andre tror på andre ’guder’ - selvom jeg kan godt respektere dem.

NB. Hylleberg anbefaler at man læser bøgerne: ”Er det den samme Gud?” af Niels Henrik Arendt (Unitas 2009) og ”Is the Father of Jesus the God of Muhammad?”,
af baptisten Timothy George ( Zondervan 2002).

Ole Bækgaard

Ole Bækgaard