DAGENS ORD: ”rodfæstede i ham, opbyggede i ham, grundfæstede i troen, som I har lært det, overstrømmende i jeres tak.” Kolossenserne 2:7

Hvad er synd mod helligånden

Hvad er synd imod helligånden??

Bente Ingrid Lund

Kære Spørger:
Det udtryk, du spørger om, og som har plaget mange mennesker op gennem tiden, er hentet i Matthæusevangeliet kap. 12, vers 31-32. Der står noget lignende i 1. Johannesbrev kap. 5, vers 16-17 og i Hebræerbrevet kap. 10, vers 26.
For at forstå meningen er det vigtigt at lægge mærke til, at i Matt. 12, 31 står der først, at "al synd og bespottelse skal tilgives mennesker..." AL synd...
Hvordan hænger det dog så sammen med det følgende vers? Jeg tror, det hænger sammen med, at det er på grund af Jesus og ved at tro på Jesus, al vores synd tilgives. Og det er Helligåndens opgave at lede os ind i den tro. Det står der f.eks. om i Johannesevangeliet kap. 16, vers 8-10. Meningen må da være, at "bespottelse" mod Helligånden er... mod bedre vidende... på trods af, at Helligånden egentlig har overbevist os om Jesus som Frelser... at vi så alligevel forkaster den frelse og nåde, som Jesus vil give os. Der er tilgivelse for alt, men siger vi nej til tilgivelsen og vil ikke have den, på trods af, at Helligånden har overbevist os, ja, så er vi uden for tilgivelsen. Det er at synde mod Helligånden.Det er at forkaste den nåde, der rækkes til os.
I praksis betyder det, at om nogen synder mod eller bespotter Helligånden, vil de være totalt ligeglade med, at de gør det. De vil have forhærdet sig og lukket sig totalt.
Det betyder omvendt, at ingen, som går og er nervøse ved, om de har syndet mod Helligånden, har gjort det. Deres ønske om ikke at have gjort det, viser, at de ikke har gjort det! De er stadig indenfor hørevidde af ham, som tilgiver AL synd!
Lad mig også understrege, at alle troende - på grund af psyke og baggrund og erfaringer - kan slås med troen og falde i følelsesmørke, der gør det svært at tro og hvile. Man kan have tider, hvor man har brug for at skælde Gud ud, og man kan have tider, hvor Gud synes forfærdelig fjern.Ind i den situation, som jeg tror vi alle kender til, taler f.eks. Hebræerbrevet kap. 2, 15 til os om Jesus, der har "medfølelse med vore skrøbeligheder... Lad os altså med frimodighed træde frem for nådens trone, for at vi kan få barmhjertighed og finde nåde til hjælp i rette tid".
Med ønsket om Guds fred og alt godt!
Gunni Bjørsted
Netpræst og præst i Frikirken Salem i Frederiksværk