DAGENS ORD: ”rodfæstede i ham, opbyggede i ham, grundfæstede i troen, som I har lært det, overstrømmende i jeres tak.” Kolossenserne 2:7

Lutheraner og homoseksuelitet

Hej

Jeg er opdraget i ånden af pinsemissionen gennem mine bedsteforældre, som gennem mange år har ageret som en slags forældre for min søster og jeg. Jeg er selv lutheraner og har længe gået og manglet nogle svar... Jeg er homoseksuel og mener selvfølgelig ikke selv at det er forkert. Min bedstemor mener at det skal straffes med døden (hun kender ikke til min seksualitet) og det får mig til at tænke over hvordan tingene egentlig hænger sammen.
Jeg ved at kirken ikke ser med positive øjne på homoseksualitet og jeg kan det meste af min bibel udenad. Men for ikke at være i tvivl, ville jeg godt hører en præst fortælle, hvad biblen helt nøjagtigt siger omkring dette emne? Ikke fordi det kunne "omvende" mig, for jeg er den jeg nu engang er, og det er jeg stolt af uanset hvilken seksualitet jeg har. Men bare for at vide hvad den helt konkret siger og også i forhold til hvis jeg skulle fortælle min farmor om det en dag. Vil jo ikke miste hende for noget i verden, men vil heller ikke miste mig selv. Så ved slet ikke hvordan jeg skulle gribe det an, for det er lidt svært at skulle argumentere mod "dødsstraf".

På forhånd tak.

N.N.

Ps. Jeg vil meget gerne bede om også at modtage svaret på min mail, hvis det kan lade sig gøre.

N.Nielsen

Kære spørger:
Du stiller et spørgsmål, som jeg ærligt vil sige er et af de vanskeligste for mig personligt som præst at svare på - og du vil sikkert kunne få vidt forskellige svar fra forskellige præster.
Det vanskelige består i, at Bibelen på den ene side - såvidt jeg kan læse den - taler klart om, at homofil praksis er unaturligt i forhold til Guds skabervilje. Han har skabt os som mand og kvinde - og det er en mand, som binder sig til sin hustru og bliver ét kød med hende (1. Mosebog kap. 1, vers 27 og kap. 2, vers 24)Jesus selv bekræfter det i Matthæusevangeliet kap. 19, vers 4 og 5, og i Det Nye Testamente i øvrigt er det særligt Romerbrevet kap. 1. vers 26-27, der handler om emnet.
Og så kommer på den anden side vanskeligheden og smerten: nogle mennesker oplever at have en grundlæggende homofil identitet. De erfarer, at enten skal de lade som om, de er heterofile med al den forstillelse og fortrængning, som det vil indebære. Eller også kan de ikke praktisere deres identitet i seksuel praksis. Eller også praktiserer de den - og oplever så, at det tørner sammen med Bibelens ord.
Det er virkelig et dilemma - som du, udfra det du skriver, i allerhøjeste grad har oplevet. Som præst må jeg også medgive, at der i en del kristne kirker op gennem tiden har været syndet meget imod homofile medmennesker ved uforstand og hårdhjertethed og fordømmelse (og det med dødsstraf, som nævnes i Mosebøgerne er jo skrevet i en ganske anden tid og kultur; det er på ingen måde i tråd med Jesu undervisning).
Jeg vil også tillade mig at nævne, at jeg kender enkelte forhenværende homofile, som har oplevet, at Gud har hjulpet dem til en heterofil identitet.
Om baggrunden for homofil har du sikkert meget mere forstand end jeg, men såvidt jeg forstår, er der intens forskning igang omkring emnet forskellige steder i verden.
Dette svar er slet ikke fyldestgørende, men jeg vil anbefale bogen "Homofili" af Johan Schmidt Larsen (Lohses Forlag) og "Rapport om kirken og homofili", som kan bestilles på www.danskoase.dk.
Og så kan jeg ikke dy mig for at minde om det vigtigste: at Jesus har givet sit liv for os alle og ønsker at møde os med sin kærlighed og genoprettelse lige dér, hvor vi er i vores liv.
Guds fred - og alt godt!
Gunni Bjørsted

Gunni Bjørsted