DAGENS ORD: ”og sig altid Gud Fader tak for alt i vor Herre Jesu Kristi navn.” Efeserne 5:20

24 og 25 dec

Hvad er årsagen til at nogle lande holder jul den 25 dec og vi den 24 dec?
På forhånd tak!

Hej

Ordet jul findes første gang i et kvad forfattet i slutningen af 800-årene. Thorbjørn Hornklofi sang et kvad om kong Harald Hårfager: - ”Ude på havet vil han drikke jul”.

I ordbogen er jul forklaret sådan: Det er et fællesgermansk, oldnordisk ord som oprindelig udtaltes ”Jól” . Det betyder fester.
Vikingerne holdt ”juleblot”, man ofrede til de hedenske guder og drak til deres ære. Der var altså tale om ritualer, som indgår i frugtbarhedsdyrkelsen, hvor man sikrede sig en god høst og et godt udbytte på årets vikingetogter.
Der var gammel tradition for at begynde alle festdage aftenen før. Denne tradition kan måske være årsagen til, at vi i Norden har holdt fast ved at begynde den 24. december, altså aftenen før den egentlige helligdag.

Herhjemme er sammenkoblingen mellem Jesus fødsel og solhvervsfesten foregået i tiden omkring årtusindeskiftet. Kirken påbød simpelthen, at Jesus fødsel skulle fejres den 25. december, og præstestanden forsøgte da også helt at fjerne det hedenske islæt ved at ændre julens navn til Kristmesse. Det lykkedes imidlertid ikke i vor del af verden; men til gengæld blev det gennemført i England, og efterfølgende i hele den engelsktalende verden hvor man fejrer Christmas den 25. december. I Danmark fortsatte man med at fejrede både solhvervet i hjemmene, som man altid havde gjort og Jesus fødselsdag i Kirken. Traditionen holdt sig helt frem til pietismens tid, altså ca. 150 år efter reformationen, til omkring 1730 under Frederik d. 4. Det har altså vist sig, at være vanskeligt at "slette" gamle traditioner, og derfor er julen fortsat en blanding af hedenske og kristne tanker.

Håber denne forklaring kan være til hjælp for dig.

Glædelig jul!

Leif Rasmussen