DAGENS ORD: ”Det er Herren, der styrer en mands gang, han styrker ham og glæder sig over hans færd. v24 Når han snubler, falder han ikke omkuld, for Herren støtter ham.” Salme 37:23

Om Kana`an

Hej netkirke
Hvorfor bliver Kana`an forbandet i 1 mos. 9:25?
Var det fordi han så sin far nøgen eller hvorfor?

Hej anonyme spørger

Når vi kigger ind i disse tidlige beretninger fra Det Gamle Testamente, er der rigtig meget,vi ikke ved - og som teksterne ikke giver svar på.
Som nu dette med at se sin far nøgen. Hvad skulle der ske ved det, kunne vi i vores kultur sige. For det ser jo ud til, at det var en kæmpe overtrædelse af den almindelige praksis.
Men hvad dette var tillagt af betydning - eller overtro - eller varsler eller religiøse regler dengang kan være ganske alvorlige ting. Det kan den almindelige læser i en helt anden kultur og i en helt anden tid ikke vide. Og vi kan ikke uddrage noget som helst af det, som vi kan bruge i vores situation.

Det er naturligvis muligt at gå på jagt efter dette ved at læse noget litteratur, der beskriver den tid og dens samfundsorden, også kaldet samtidshistorie.

Men altså - nogen væsentlig betydning for os i dag vil jeg ikke tillægge dette afsnit. Jeg vil heller ikke forholde mig til logikken eller rimeligheden eller retfærdigheden i en sådan holdning, for der er som sagt en lang række faktorer, som vi i dag ikke kan vide noget om.

KH
Peter Götz