DAGENS ORD: ”Gud, du er min Gud, jeg søger dig, min sjæl tørster efter dig, min krop længes efter dig i det tørre, udpinte, vandløse land.” Salme 63:2

At hjælpe sin familie

Jeg har en voksen søn, som er meget aktiv i kirkelivet. Hjælper frivilligt i forskellige organisationer, samler penge til flygtninge. Hvis han ser en hjemmeløs, henter han tøj hjemmefra, eller giver penge. Han hjælper venner med flytning og havearbejde og syns, at Gud vil at vi ska hjælpe de fremmede, ikke vores egne, da det gør også de gudløse. Jeg synes det er godt at han hjælper forskellige folk, men kan ikke lad være med at blive ked af, da han bliver synligt irriteret, hvis jeg beder ham om noget, som feks. hænge et billede på væggen. Han har tidligere ved en anden situation sagt, at det er ikke hvad Gud beder os om. Jeg bor alene og er pensionist. Jeg generer ikke min søn og ser ham ikke ret meget. Hvad synes I om bibelen siger om dette?
Mor

Kære ”Mor”
Tak for dit spørgsmål. Jeg må ærlig indrømme, at det er lidt blandede følelser jeg sidder tilbage med, efter jeg har læst dit spørgsmål.
Som du, synes jeg også det er godt, at din søn hjælper forskellige folk. Bliv ved med at glæd dig over dette, for på mange måder virker det til, at din søn går ”mod strømmen” på dette område. Vi lever i et samfund og i en tid, hvor det gælder om at sikre sig selv bedst muligt. Hvis der så ellers er lidt til overs, kan vi da godt give lidt til en velgørende organisation – men måske primært for at få en bedre samvittighed selv. Det er derfor godt at høre om én, der tager sin tro seriøst og omsætter det til praktisk handling.
Når jeg så skriver, at det er blandede følelser jeg sidder tilbage med, er det fordi jeg ikke helt kan få det til at hænge sammen med de følelser og den oplevelse af situationen som du oplever.
Det skriftsted din søn synes at referere til, er hentet i Lukas evangeliet kap. 6,33-34 hvor der står:
”Hvis I kun gør godt mod dem, der gør godt mod jer, hvad tak fortjener I for det? Sådan gør jo også syndere.”
Jesus siger dette for at understrege, at vi skal elske vores fjender – IKKE for at sige, at vi ikke skal gøre godt mod vores nærmeste. Læg mærke til, at der jo også står ”Hvis I KUN…..” Altså underforstået, at vi også skal gøre godt mod dem, der står os selv nær og som gør godt mod os.

Dette tydeliggøres også af Paulus, når han i Galaterbrevet kap. 6,10 siger: ”Så lad os da gøre godt mod alle, så længe det er tid, især mod vore trosfæller.”

Ydermere er der i jeres forhold også den dimension, at der er tale om et mor/søn forhold. Helt fra de 10 bud lærer vi, at børn skal ære deres far og mor. Jesus ændrer ikke på dette – tværtimod.

Jøderne havde lavet en regel om, at man kunne undgå at give eller hjælpe sin mor og far, og så i stedet give det som en gave til templet. Men dette have Jesus ikke den store forståelse for. I Markus 7,10-13 står der:

”Moses har jo sagt: ›Ær din far og din mor!‹ og: ›Den, der forbander sin far eller sin mor, skal lide døden.‹ v11 Men I siger: Hvis et menneske siger til sin far eller sin mor: Det, du skulle have haft som hjælp af mig, skal være korban — det vil sige tempelgave — v12 så tillader I ikke længere, at han gør noget for sin far eller sin mor. v13 I sætter Guds ord ud af kraft med jeres egen overlevering. Og meget andet af den slags gør I.«

Hold fast i, at din egen frustration ikke bliver vendt om til en irritation over det gode han gør for andre, og bed til, at han må for øjnene for hans ansvar overfor dig også.

Jeres relation kan måske være i en sådan fatning, at det ikke vil være en god idé at ”dunke ham i hovedet” med de her nævnte skriftsteder – bed derfor. Men kan I derimod tale sammen om tingene, så kunne I evt. sætte jer ned og læse disse skriftsteder sammen og samtale om, hvad dette vil betyde for jeres interne forhold.

Med ønsket om Guds lys over denne situation
Claus Bækgaard

Claus Bækgaard