DAGENS ORD: ”Da kom Peter til ham og spurgte: »Herre, hvor mange gange skal jeg tilgive min broder, når han forsynder sig imod mig? Op til syv gange?« v22 Jesus svarede ham: »Jeg siger dig, ikke op til syv gange, men op til syvoghalvfjerds gange.” Mattæus 18:21

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


Forfulgte yazidikvinder

2022 mar 1

Forfulgte yazidikvinder udstiller malerier i Humlebæk


Af Svend Løbner, freelancejournalist

Fredag den 11. marts og resten af måneden vises en særlig udstilling i KulturStationen Humlebæk. Malerierne udført af kvinder fra det forfulgte irakiske mindretal yazidierne.

En kvinde er hængt op og bundet af et reb. En kvinde søger at komme fri af kæder fra en sky på himlen. Blod der flyder fra en fængselscelle.

Det er blot nogle af de hjerteskærende motiver i en ny udstilling af billeder, som er tegnet og malet af yazidikvinder fra Irak. Ved at male og tegne som del af Mission Østs traumebehandling får kvinderne sat begreber på de uhyrlige overgreb, de har oplevet, mens de var fanget som sexslaver af Islamisk Stat.

Malerierne kan ses i KulturStationen i Humlebæk fra 11. – 31. marts 2022. Det ligger i Humlebæk Center 44 lige ved stationen og har åbent hver weekend fredag fra 14-17 og lørdag-søndag fra 11 til 15. Alle er velkomne til fernisering fredag den 11. marts kl. 15.

Udstiller afmagt, angst og smerte
Eksperter i kunst og traumebehandling udtaler om yazidikvindernes malerier:

- Malerierne udtrykker vold og mangel på kontrol over egen krop. Jeg ser afmagt. Kvinderne er afkræftede, udmattede, magtesløse. Præcis som jeg oplever det hos mine klienter, udtaler Naderah Parwani, der er psykolog med egen praksis og ekspert i traumebehandling af flygtninge med PTSD.

Kis Henriksen er kunstterapeut og forfatter til en række bøger om bl.a. terapi for overlevende efter borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina i 1990’erne. Hun siger om yazidikvindernes malerier:

- Der er noget, som kvinderne hverken vil huske eller høre om, og slet ikke tale om, fordi det er for svært og forbundet med genoplevelse af et traume og derfor vækker stor angst og smerte.

”Kunsten at male sig ud af et hjørne”
Hun tilføjer:
- Når de kunstneriske medier anvendes som det sprog, der kan erstatte talen, da folder oplevelserne sig ud, og den enkelte bliver både set og hørt.

Karsten Auerbach er selv billedkunstner og har netop afsluttet et etårigt forløb på Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital om ”Kunsten at male sig ud af et hjørne”. Han siger efter at have set malerierne:

- Det er stærkt at opleve kvinder som midt i ulighed og social kontrol har fundet et sted i sig selv, hvor de har meldt sig ud af det patriarkalske for at kunne holde ud at leve som de kvinder, de er. Jeg ser også i malerierne, at de er kommet frem til en værdighed, der gør, at de ikke lader sig trække ned.

Mission Øst er en international hjælpeorganisation grundlagt i Danmark. Organisationen arbejder for at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfunds kapacitet til at hjælpe sig selv gennem aktiviteter fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp. Mission Øst arbejder direkte eller gennem lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Irak, Libanon, Myanmar, Nepal, Nigeria, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan.
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk