DAGENS ORD: ”Han slettede vort gældsbevis med alle dets bestemmelser imod os; han fjernede det ved at nagle det til korset;” Kolosenserne 2:14

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Gunni Bjørsted

Netpræst

Gunni Bjørsted, Er ikke længere aktiv

Mail: gunni@bethel.dk

 

Der er en vej til livsmod

1 maj. 2004


For nogle år siden blev der lavet et TV-program om en flok afrikanske børn, som var vokset op under forfærdelige krigsforhold , hvor de bl.a. havde mistet deres forældre. TV-folkene undrede sig over, at disse børn aldrig græd, når de slog sig eller blev udsat for smerte. De spurgte børnene om det. "Jamen, vi har jo ikke nogen at græde hos", lød svaret.

Har man ikke nogen at græde hos, en plads til at sørge…udvikler man hård hud på psyken. Man bliver kapslet ind; snøret sammen.

At Jesus, Guds Søn, blev vores Frelser ved at dø for os og opstå igen, betyder bl.a., at nu har vi en skulder at græde ud ved; et sted at aflevere vores smerte, stille vores spørgsmål og bringe vores tilbedelse. Der er et nådigt ansigt med varme øjne at se ind i og lyttende ører at fortælle alt til. Jesus er ikke ligeglad, hverken med vores sorg, vores længsel eller vores glæde. Han har hægtet sig sammen med vores situation. Han er på én gang den uendeligt mægtige, ophøjede, evige Gud - samtidig med, at Han er intenst nærværende og medlidende lige her og lige nu. Han, som er Gud over os, er også Gud hos os og Gud med os.

Det er vi inviteret til at tage imod. Invitationen lyder f.eks. i følgende ord fra Jesu egen mund: "Salige er de, som sørger, for de skal trøstes" (Mattæusevangeliet kap. 5, vers 4). At gøre brug af det…at komme med sin sorg til Jesus…at komme med alt hulter til bulter til Jesus…det er at tage skridt på vejen mod livsmod. Han bærer alt, vi smider på Ham. Da Jesus døde på korset, bar Han hele vores eksistens, vores minder, vores vilkår, vores skyld, vores sår, vores drømme, vores fremtid…

På grund af Ham kan vi lukke op for fortrøstning i stedet for fortrængning. Fortrængning handler om at forsvinde fra virkeligheden (gennem at have kronisk travlt, drikke, snakke om andre, sove, have larm på hele tiden, glo på andres liv på skærmen…); fortrøstning handler om ressourcer og nyt mod på at gå ind i virkeligheden: "Sådan er mit liv! På godt og på ondt! Men uanset, hvordan det er, er Jesus hos mig! Jeg tør godt være bange! Jeg er tryg nok til at være usikker! Jeg er klog nok til at spørge! Jeg er tillidsfuld nok til at sørge! For jeg tror på, at Jesus er hos mig - "Al trøsts Gud" (2. Korintherbrev kap. 1, vers 3).

Han er hos mig med den trøst, der kan tåle min sorg uden at flygte; kan tage imod den uden at argumentere imod den; kan være til stede uden at presse på for at få mig hurtigt på benene igen. Han giver mig rum til at være til; til at ånde frit. Og i det rum sker der vist altid det, at der også bliver plads til…glæde! "Salige er de, som sørger, for de skal trøstes!"

At gøre det er at tage skridt på vejen mod livsmod. Det er ikke en hurtig motorvej. Det er en snørklet, bakket og langsom vandresti. Men det er livets vej - med meget nærvær og med pragtfulde udsigter undervejs, der giver energi til næste etape. Og allermest er det den vej, Jesus går sammen med os.

Og det er - i hvert fald mit - hovedkriterium for valg af vej. Det er som på en efterskole, hvor eleverne, der skal på lejrtur, kan vælge mellem at tage på skitur til Norge eller på kulturel bytur til London. Mange vil uvilkårligt kigge hen på deres idol eller hende, de er forelsket i og checke, hvad vedkommende vælger. Og pludselig kan selv den mest sports-sløve blive en ivrig skiløber - eller den heftigste slalomløber begynde at dyrke museer i London! For man vil være sammen.

Jeg vil gerne være sammen med Jesus og vælge Hans vej. For jeg har brug for Hans følgeskab, Hans trøst. Så jeg vil ikke gemme min sorg, eller hvad jeg nu har på mit indre lager. Jeg vil ud med det - til Ham. Og ud at leve med Ham.Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk