DAGENS ORD: ”Jeg satte alt mit håb til Herren, og han bøjede sig ned til mig og hørte mit råb om hjælp; v3 han trak mig op af undergangens grav, op af slam og dynd; han satte min fod på klippen, så jeg stod fast.” Salme 40:2

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Tomas Lindholm

Netpræst

Tomas Lindholm, Er ikke længere aktiv

Mail: rifbjerg.lindholm@gmail.com

 

Smutveje

1 apr. 2009

Vi er, af en eller anden grund, pjattede med smutveje. Det er både in, og samtidig smart at ”hoppe over hvor gærdet er lavest” i stedet for at tage turen udenom. Men findes der smutveje alle steder? Og hvis der gør, er det så nogen vi skal lede efter?

Der er massevis af områder i vores liv hvor det ville være dejligt nemt med en smutvej: Sygdom, pressede situationer, besværlige relationer, graviditet, jobsøgning, stram økonomi osv. osv.
Men helt ærligt, så tror jeg at vi snyder os selv og andre for livet, ved at tilbyde smutveje.

Man kan ikke beordre et barn til at vokse, eller en plante til at blive større – det er noget som sker over tid, og vækst er kun sundt når det tager den tid det skal tage. Så selvom det ville være oplagt med ’vækstfremmere’ eller andre former for smutveje, så ved vi godt, at den naturlige vej er den bedste – og at vi snyder os selv og andre ved at gøre noget andet.

I livet med Gud findes der ingen smutveje… Eller rettere sagt, der findes kun en smutvej, det er at vende sig til Jesus. Ham som gav sit eget liv på et kors, for at vi skulle have frihed og evigt liv. At have den mulighed er for alvor en smutvej – specielt i forhold til det oprindelige jødiske system, med ofringer og regelsæt, eller andre religioners bodshandlinger og lignende.

Alligevel er vi tilbøjelige til at vælge smutveje i vores kirkelige liv:
I rådgivning så søger vi ofte en smutvej rundt omkring det at leve et moralsk rigtigt liv – udenom det selvopofrende i, som en discipel, at følge Jesus. Vi ville sådan ønske at præsten sagde noget andet til os… At han tilskønnede os til at fortsætte vores livstil eller lignende.

I vores kirker bruger vi meget tid på at få ting til at lyde pænt og se godt ud. Men velfungerende sang og musik kan blive smutveje, som giver os ”Feel-good” fornemmelser – uden at mærke ham det virkelig handler om. Vi skal ikke underholdes, men tilbede!

Vi beder for lidt – og bruger tit smutveje i bøn. Vi har nogle gange brug for at ”snakke ting igennem med Gud”.
Ja, jeg kunne sikkert nævne flere eksempler. Men min konklusion er, at der ikke findes smutveje i livet med Gud. Tværtimod snyder vi os selv for livet, ved at lede efter dem.

Da Jesus blev fristet i ørkenen, blev han tilbudt massevis af smutveje af djævelen (Matt. Kap. 4). Han kunne få stenene til at blive til brød og dermed sætte en stopper for sin egen sult – Men han valgte at lade være fordi han hellere ville stille sulten hos alle os andre. Han kunne have kastet sig ud fra templets tag, for at blive grebet af engle, men han valgte at lade være fordi han ville have at vi skulle opleve at blive reddet. Eller han kunne have bøjet knæ for djævelen for at opnå magt, men han valgte heller ikke denne smutvej, for han havde allerede magt, og han ønskede at vi skulle opleve den.
Jesus valgte ikke smutvejene – så hvorfor skulle vi gøre det?Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk