DAGENS ORD: ”Herren vil altid lede dig, selv i øde egne vil han mætte dig. Han vil styrke din krop, så du bliver som en frodig have, som et kildevæld, hvis vand ikke svigter.” Esajas 58:11

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Tomas Lindholm

Netpræst

Tomas Lindholm, Er ikke længere aktiv

Mail: rifbjerg.lindholm@gmail.com

 

Hvad ville du vælge?

1 nov. 2009

Når jeg indimellem underviser ledere, så har jeg lært at stille følgende spørgsmål:

Forestil dig, at du en dag faldt over sådan en lampe som man hører om i eventyr, og du gned på lampen for at høre en stemme sige: ”Fortæl hvad dit højeste ønske er, så vil jeg opfylde det!” (Du kender godt den slags lamper ikk’!?)

Hvad kunne du finde på at ønske dig? – Et nyt hus? En ny bil? Et nyt job? En million kroner? En ferie til et eksotisk sted?

Det interessante ved at stille dette spørgsmål og høre svarene – som sikkert ikke er anderledes hos dig, end de er hos mig - er, at det viser hvor egoistiske og selvcentrerede vi er som mennesker. Vi skulle tænke længe for at komme i tanke om at vi kunne ønske os fred i verden, medicin der kunne kurere dødelige sygdomme, noget der kunne rette op på vores skrantende natur, eller udrydde sult og fattigdom. Selvom vi godt kan høre at det ville være mere sympatisk at vælge den slags, frem for et større og bedre hus, så er det bare ikke det første vi kommer i tanke om.

Hele vores verden er bygget op sådan – vi er centrum i vores eget lille kongerige og hele verden drejer sig om os. Idag handler det næsten altid om ”Hvad får jeg ud af det?” og overalt i organisationer er det blevet umuligt at finde frivillige, fordi vi stiller den slags spørgsmål. Flere og flere må ansætte folk til de opgaver, som tidligere blev klaret af frivillige. Vi vil have noget ud af det? Det skal give mening!

Vi skal kigge lidt på en historie om en mand i Bibelen som fik den her mulighed for at få opfyldt et ønske. Historien står i 1. Kongebog, kapitel 3 og iøvrigt også i 2. krønikebog kap 1.

Det er historien om Salomo. Davids søn, som sidenhen er blevet kendt som verdens rigeste og klogeste mand – han er oven i købet forfatter til et par af de bøger vi har i vores bibel. Salomo havde giftet sig med Faraos datter, han var blevet konge over en kæmpe rige og han var i gang med at genopbygge templet og Jerusalem. En nat viser Gud sig for ham i en drøm og siger til ham: ”Sig, hvad jeg skal give dig!” (3:5)

Tænk hvis det havde været dig eller mig der skulle have svaret i den situation. Gad vide hvad vi ville have bedt om?

Jeg tror selvfølgelig at vi kan lære noget af Salomos svar, for det er...

Ikke selvisk, men til fordel for andre!
Salomo svarede: »Du har vist min far, din tjener David, stor godhed, fordi han vandrede for dit ansigt i troskab og retfærdighed og i hjertets oprigtighed imod dig; denne store troskab har du bevaret ved at give ham en søn, der i dag sidder på hans trone. Nu har du, Herre min Gud, gjort din tjener til konge efter min far David, skønt jeg er ganske ung og uerfaren. Din tjener er midt i det folk, du har udvalgt, som er så stort, at det ikke kan tælles, og så mange, at de ikke kan opregnes. Giv derfor din tjener et lydhørt hjerte, så jeg kan herske over dit folk og skelne mellem godt og ondt; for hvem kan herske over dit folk, som er så stort?« (1. Kong. 3:6-9)

Salomos svar, er ikke selvisk eller med ham selv i fokus. Han beder Gud om hjælp til at udføre den opgave som han er stillet overfor. Han beder om visdom, så han kan lede folket på den bedste måde, fordi han ved at han ikke kan klare det alene.

Gad vide hvor tit de ting jeg beder om, anskaffer mig, fokuserer på, bruger min tid på, er til fordel for andre, frem for med mig selv som centrum?

Salomo svar sætter Guds formål foran hans eget!
Det der er centrum i vores liv er vores formål. Fortæl mig hvad du bruger din tid på , så skal jeg hurtigt fortælle dig hvad dit formål er – hvad du lever for! Det kan godt ske at du inderst inde har idéer og drømme om at gøre noget anderledes, men helt ærligt så er vores liv jo det vi gør i praksis og ikke de ting vi tænker på. Og ja, der er mange ting som jeg burde bruge mere tid på, som jeg har lyst til at prioritere – men som man helt ærligt ikke kan se på min tidsplan, og er det så for alvor en del af mit formål?

- Er dit fokus din egen karriere eller dit eget velbefindende? Er det det du bruger din tid på? Eller er det forhold, venskab, arbejde, karriere, hobbyer...
Hvis Jesus er centrum – så bliver hans formål, dit formål.

Hvis vi lærte at sætte Guds formål foran vores eget, så tror jeg helt ærligt ikke længere vi ville have problemer med at finde folk til vores arbejdsgrene, til rengøring eller til at deltage i socialt aktiviteter i vores by. Vi ville have mennesker der stod i kø for at udføre bare et eller andet der havde med Gud at gøre – Vi ville sætte vores egne ting til side for at gøre arbejde for Gud.

Nå, men endelig, så kan man læse at Salomons svar
Udspringer af taknemmelighed til Gud
Salomon remser alle de ting op som Gud allerede har gjort for ham:
Du har vist min far, din tjener David, stor godhed, fordi han vandrede for dit ansigt i troskab og retfærdighed og i hjertets oprigtighed imod dig; denne store troskab har du bevaret ved at give ham en søn, der i dag sidder på hans trone. Nu har du, Herre min Gud, gjort din tjener til konge efter min far David, skønt jeg er ganske ung og uerfaren.

Sådan er det også med vores situation. Jeg tror jeg har brug for at huske på hvad han allerede har gjort for mig. Ikke fordi jeg skal blive hovmodig, eller stolt over hvad han lige præcis har gjort for mig. Mere fordi det vil gøre mig ydmyg over hvor meget jeg egentligt skylder ham tak for. Nogle gange så føler jeg mig som et utaknemmeligt barn, som pakker den ene efter den anden gave ud og bare bliver ved med at spørge: ”Har du ikke noget mere!”

Fordi Salomon svarer som han gør, så fortsætter teksten således:
Gud sagde til ham: »Fordi du bad om dette og ikke om et langt liv, ikke om rigdom, ikke om dine fjenders død, men om evne til at høre, hvad der er ret, så vil jeg gøre, som du bad. Nu giver jeg dig så stor visdom og forstand i hjertet, at der aldrig tidligere har været og heller ikke siden skal komme nogen som dig. Men jeg vil også give dig, hvad du ikke bad om, både rigdom og ære, så der ikke vil være nogen som dig blandt konger, så længe du lever. Og hvis du vandrer ad mine veje og holder mine love og befalinger, sådan som din far David gjorde, vil jeg give dig et langt liv.« (1. Kongebog 3:11-14)

Jeg tænker tit på hvad der ville ske, hvis vi flyttede fokus fra vores egen navle og ud til andre mennesker. Mon ikke det vi kalder Mission, i virkeligheden handler om at flytte fokus fra os selv, og ud på andre mennesker? Og mon ikke det er lige præcis hvad Jesus kalder os til?Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk