DAGENS ORD: ”Det er Herren, der styrer en mands gang, han styrker ham og glæder sig over hans færd. v24 Når han snubler, falder han ikke omkuld, for Herren støtter ham.” Salme 37:23

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Tomas Lindholm

Netpræst

Tomas Lindholm, Er ikke længere aktiv

Mail: rifbjerg.lindholm@gmail.com

 

En kærlighed der tror det bedste!

1 sep. 2011

1. Korintherbrev kap. 13 kaldes for kærlighedskapitlet i Biblen.

Vers 7 består af et lille græsk ord, som Paulus sætter sammen med fire andre græske ord. (πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει) På dansk oversætter vi den: ”Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt” eller ”Kærligheden er fuld af tillid, tålmodighed og udholdenhed!”.

En af de vigtigste rutiner i et kærlighedsforhold, er at vi udfylder huller! Vi tror det bedste – eller forventer det værste!
Jamen, sådan er det – Du modtager en sms fra din mand. ”Jeg kommer senere hjem fra arbejde i dag, så jeg er nødt til at aflyse vores aftale med Hanne og Henning!” I sådan en kort besked, står der ingen forklaring, og den slags kommer der masser af både i parforhold og i alle mulige andre relationer... og så udfylder vi selv hullerne. "Nå, men det er jo typisk – Helt utroligt at han er så dårlig til at planlægge, nu har han vidst at vi havde den her aftale i tre uger og så kan han alligevel ikke få snøvlet sig færdig".... Ja, nu digter jeg bare – Men du kan måske selv forestille dig hvilke tanker du ville få!

Prøv at spørge dig selv, hvor du har mest tendens til at bevæge dig hen? - Det her handler jo både om kærlighed i forhold til ens ægtefælle og til andre mennesker! Tror du det bedste – eller forventer du det værste?

Det er faktisk interessant, at undersøgelser af ægteskaber som fungerer, viser at ægtefællerne tror godt om hinanden. Faktisk viser undersøgelser at succesfulde ægteskaber tror for meget om hinanden. At den ene af dem faktisk tillægger den anden værdier og egenskaber som de andre ikke engang selv tror på at de har. Man kunne måske godt tale om ”at kærligheden gør blind” her, men jeg tror ikke, at det er det der er tilfældet. Jeg tror det handler om, at de her mennesker har truffet et væsentligt valg – om at tænke godt om andre. Om at tro det bedste! Når de udfylder huller, så tænker de: ”Nå, så har han sikkert igen været lidt for sød af sig og hjulpet alle kollegaerne – måske har han måttet køre en hjem eller lignende, måske er han ude og købe blomster til mig, og måske har han bare lyst til at vi to skal være sammen i aften, i stedet for at bruge tid med Hanne og Henning – Dem kan vi jo altid lave en ny aftale med!”

Kan du se at det kan gøre en forskel? Og er det et valg du tør træffe – Det med at tro godt om andre? Ifølge Paulus, og i øvrigt flere andre af nye testamentes forfattere, så er det sådan kærlighed fungerer optimalt. Det er sådan kærlighed er. Den forventer ikke noget igen, den elsker bare, betingelsesløst. Den tror bare det bedste om andre...

Er den kærlighed som du lever i fuld af tillid, tålmodighed og udholdenhed? Er det en kærlighed der tåler alt, tror alt, håber alt og udholder alt?

Jeg tror at Jesu kærlighed var sådan. Jeg tror ikke han tænkte dårligt om nogen – faktisk retter han ofte disciplene hvis de ytrer sig negativt om nogen andre. Jeg tror man kan øve sig i det!

Guds fred ...og god fornøjelse med projektet!


Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk