DAGENS ORD: ”Og ikke alene det; vi er også stolte af vore trængsler, fordi vi ved, at trængslen skaber udholdenhed,” Romerne 5:3

Claus Bækgaard

Claus Bækgaard, Præst
Roskilde Baptistkirke

Mail: claus@netkirken.dk

Må din pilgrimsstav altid grønnes!

1 maj. 2014

Denne skønne hilsen fik jeg for et par år siden på min fødselsdag. En fantastisk hilsen, som rummer så mange aspekter og så megen dybde, der hjælper os fastholde vores fokus gennem livets vandring i såvel de dybe, mørke dale, som på de åbne bjergrige tinder.

At være en pilgrim, handler i al sin enkelhed om at være på en rejse mod et nærmere ”helligt” bestemmelsessted. Ikke nødvendigvis en fysisk plads – det kan lige så vel handle om en indre vej eller modning. At se vores liv som en sådan pilgrimsvandring, kan hjælpe os til at se vores liv i et større perspektiv. Der er dage, hvor det er koldt og regner; der er dage, hvor solen skinner og vi har følelsen af, at vi kan klare hele verden. Der er dage, hvor et for højt tempo giver os åndenød og vabler på fødderne; og der er dage vi føler vi må slæbe os igennem. Alle oplever vi sådanne forskellige perioder og sæsoner i vore liv. Forståelsen af livet som pilgrimsvandring, kan give os nyt mod, for i morgen er der atter en dag.

At gå med en pilgrimsstav, billedligt talt, minder os om, at livet er en sådan pilgrim – én lang vandring – mod et bestemmelsessted. Om ikke fysisk, så i hvert tilfælde en indre rejse, som også har et bestemmelsessted.

Når vi i disse dage ser, hvordan alt grønnes omkring os, kan jeg ikke lade være med at tænke på denne hilsen. De mange blomster og træer, der dag for dag grønnes mere og mere, vidner om Guds fantastiske omsorg for os og om den enorme skaberkraft Gud har. Der er ikke noget, der er mere livsbekræftende end at se, hvordan dette sker i naturen omkring os.

Ønsket om, at din og min pilgrimsstav altid grønnes, handler ikke alene om vores kontinuerlige bevidsthed om livets vandring; det han handler også om staven vi støtter os til. Måske særligt når vi trættes eller er ved at falde, for da oplever vi på en meget konkret måde, at vores pilgrimsstav er vores redning. David skriver i salme 23,4

”Selv om jeg går i mørkets dal, frygter jeg intet ondt, for du er hos mig, din stok og din stav er min trøst!”

Relationen med Gud er vores pilgrimsstav. Det er ham, vi har at holde og støtte os til, og denne relation kan holde sig frisk gennem hele vores livsvandring – hvad enten vi vandre på bjergenes top og betragter den vide udstrakte jord, eller om vores vandring går gennem mørkets dal, og vejen frem synes at lukke sig omkring os.

Må derfor også din pilgrimsstav – din relation med den levende Gud – altid grønnes og forblive frisk, og ikke blot være en stav du griber ud efter, når du har behov for dens støtte eller falder.

Med ønsket om Guds nærvær
Claus Bækgaard