DAGENS ORD: ”Retfærdiges frelse kommer fra Herren, han er deres værn, når nøden kommer.” Salme 37:39

Ruben Andersen-Hoel

Ruben Andersen-Hoel , Er ikke længere aktiv
Vanløse Frikirke

Mail: ruben@vanlosefrikirke.dk

Kødfest

1 jan. 2015

Jeg har forgæves ledt i mine gamle feriebilleder, men det billede jeg ledte efter er væk. Det er fra den tid hvor billeder var noget man havde på papir… Vi var en flok på ferie i Spanien, og skulle have noget mad – og så fandt vi en restaurant, der hed noget med Carne. Vi kunne huske at Chili con Carne betød Chili med Kød, så vi tænkte at det virkede som et godt bud på feriemad – noget med kød. Jeg skal love for at vi fik kød! Vi fik nærmest ikke andet – det var simpelthen store fade med kød, der blev båret ind, så vi følte os som dem, der er med i festerne alle Asterix-tegneserierne: vi fik bjerge af kød!

En gang imellem taler vi om det endnu, og referer til det som vores Karneval! En kødfest. Eller egentlig betyder Carne-vale faktisk ”Farvel-kød” – oprindeligt var et Karneval den sidste fejring når vinteren var ved at blive til forår, og man dermed gik imod en fasteperiode med afholdenhed. Det er det vi nu kender som fastelavn. Udover at det så gjaldt om at mæske sig i kød, inden fastens lange periode uden kød, så var det altså også en mulighed for at forbruge noget af det kød, som var på lageret til vinterperioden, og som måske ikke kunne holde sig frisk nok til slutningen af fasten og påsken. Senere hen er karneval så visse steder også blevet en kødets fest, på en helt anden måde, men det er en anden historie, som vi ikke skal bruge tid på nu…

Men selvom vi endnu ikke er kommet til februar og fasten, så er det med en kødfest på en måde også noget vi lige har fejret i julen. I al almindelighed er jul jo efterhånden blevet en kød-fest i bogstaveligste betydning: Hvert år bliver adskillige indlagt juleaften med forstoppelse! Men det er selvfølgelig ikke det vi fejrer: Til jul fejrer vi derimod, at Gud inkarnerede sig, som det hedder på teologisk… Vi kan igen høre carne i det ord, så det har noget med kød at gøre – faktisk kan man oversætte det til at Gud blev ”i-kød-klædt.”

Udtrykket stammer fra Johannesevangeliet, hvor der står sådan her: I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Og lidt senere står der, at Ordet blev kød og tog bolig iblandt os. Det er en poetisk måde at beskrive det som vi netop fejrede i julen. Ordet står med stort her og hedder Logos på græsk – og betyder i den græske tænkning: Den skabende kraft som holder alting sammen – altså Gud. Og kød bruges i den betydning, at det er noget fysisk, noget skabt – et menneske.

Så det poetiske udtryk at Ordet blev kød, betyder simpelthen: At Gud blev menneske!

Og det var præcis det, der skete for godt 2000 år siden, da Jesus blev født: Gud blev menneske. Fordi han elsker sin skabning, lod han sig selv skabe ind i den for at vise os vejen til at leve sammen med ham.

Og det er værd at fejre lidt endnu, for julen varer som bekendt helt til påske - og inkluderer fasten. Her kan vi nemlig på en særlig måde bruge tiden på at fokusere på det allervigtigste: At Gud ønsker fællesskab med mennesker så meget, at han blev menneske og mødte os i øjenhøjde. Ja, han døde ligefrem for vores skyld, men det er en anden historie - den tager vi til påske, når fasten er forbi.