DAGENS ORD: ”først og fremmest skal I holde fast ved den indbyrdes kærlighed, for kærlighed skjuler mange synder.” 1. Peter 4:8

Ruth Cilwik Andersen

Ruth Cilwik Andersen, Præst
Frikirken Salem

Mail: rca@mail.dk

”Banke banke på – luk mig ind – det er Blachman”

16 aug. 2015

I vinteren / forår 2015 startede Danmarks Radio en udsendelse med Blachman om dét at være ensom – midt i fællesskabet. Blachman kørte rundt både på landet og i storbyerne for at få føling med landets tilstand om omsorg og omtanke for hinanden. ”Luk mig ind – det er Blachman” kom udsendelser til at blive kaldt.

Stor blev hans overraskelse at mennesker ikke talte mere med hinanden, selv om de bor i samme opgang eller på samme gade, selvom det ret åbenlyst viser, at der måtte være et behov, når man er enke eller har en syg ægtefælle. Han fulgte sit koncept med at få folk i tale, samle dem og var god til at motivere dem til at finde forskellige veje til mere fællesskab.
Nogle var henrykt over disse programmer, nogle var forarget, fordi det hele var højsandsynligt kun for at iscenesætte Blachman selv.
Men uanset hvad, har ensomheden fået fokus i Danmark og undersøgelser viser at vores land har et alvorligt problem.
I bibelen bliver ensomheden også nævnt. I salmerne synger Kong David tit om sin oplevelse af forladthed eller sin sjæls længslen efter tryghed. Ca. 365 gange forekommer ”frygt ikke” der meget ofte havde at gøre med, at man stod alene i en vanskelig situation. I den sidste bog i bibelen, i kapitel 3 vers 20 får en menighed i en by med navnet Laudikæa at vide:
Hør! Jeg står uden for døren og banker på. Hvis du hører min stemme og åbner døren, så vil jeg komme indenfor, og vi kan have fællesskab med hinanden”.
Her taler Jesus ikke om at komme ind i vores fysiske hus eller lejlighed, men i vores indre hus, vores hjerte, vores indre liv. Han river ikke i døren, masser sig på eller manipulerer med diverse tilbud; det vi kan læse os til er, at han har et stort ønske for fællesskab med os mennesker! Er han måske ensom?
Jeg sidder i en bestyrelse i den frivillige verden og vi fik i foråret valgt nye medlemmer ind. I går havde vi en evaluering om, hvordan det er at lande i et nyt arbejdsfora og en dame udbrød meget spontant at der har været en så dejlig ”ånd” som gjorde at hun følte sig fuld respekteret og havde tillid til vores samarbejde. Det er en situation fra den fysiske verden – menneskers samarbejde.

Med Jesus foregår det indeni, at han vil med ”sin ånd” skabe end tryghed og fortrolighed, hvor ensomhed ikke har plads. Fællesskab betyder at tale med hinanden og på et eller andet plan, dele livet med hinanden. Når Jesus i det nævnte vers siger, at det gælder at høre hans stemme, så må vi gå ud fra, at han på én eller anden måde taler til os alle sammen. Jeg personligt er overbevist om, at han gøre det meget mere end vi tror og når vi tør at tro på, at den stemme også bliver tydeligere.
Jeg ønsker dig ”god lytning” og fortsat en god dag!

Guds fred
Ruth Cilwik Andersen