DAGENS ORD: ”Jeg giver jer min ånd i jeres indre, så I følger mine love og omhyggeligt holder mine bud.” Ezekiel 36:27

Ruben Andersen-Hoel

Ruben Andersen-Hoel , Er ikke længere aktiv
Vanløse Frikirke

Mail: ruben@vanlosefrikirke.dk

Kender du kongen?

16 apr. 2016

For noget tid siden var jeg på café med en af mine gode venner, og midt i en ret alvorlig snak sagde min ven: ”Lad være med at vende dig om og kig – men vi får fint besøg.” Jeg styrede min nysgerrighed, men da en lille flok mennesker kom tæt forbi vores bord, kiggede jeg ligesom lidt tilfældigt op – og så at det var Dronning Margrethe, der var kommet med et lille følge. De satte sig nogle borde fra os, og faktisk var der kun nogle sikkerhedsvagter imellem dem og os. Vi talte lidt om at det er sjovt at den slags kan ske i Danmark – og så går det op for os at de fire damer ved bordet ved siden af os er amerikanere, som slet ikke har nogen idé om hvad der sker. Vi syntes at de skulle vide at de var på café med dronningen, så vi henvendte os diskret til dem, og forklarede hvem der er kommet. ”Nej, hvor spændende,” sagde en af damerne, og fortsatte: ”Hvem af dem er dronningen?”
Dronning Margrethe så nemlig så almindelig ud, og opførte sig så almindeligt, at amerikanerne ikke umiddelbart kunne vide hvem hun var. Det fik vi forklaret dem – og de fire damer havde fået en god historie med videre på deres rejse gennem Europa.

På en måde ligner den situation lidt det forhold som mange mennesker har til Jesus. De har måske hørt om ham, men de genkender ham ikke når han er der.

Det er måske slet ikke så mærkeligt, for mens han gik på jorden lignede han ikke en konge, og han opførte sig heller ikke som en. Han var så almindelig, og nærmest en man ikke lagde mærke til. Han blev født i en stald og voksede op som tømrersøn i Nazaret.

Da han begyndte sin tjeneste og underviste skarene, blev de forbavsede over ham. "v54 Og han kom til sin hjemby og underviste dem i deres synagoge, så de blev slået af forundring og spurgte: »Hvorfra har han denne visdom og kraften til at gøre mægtige gerninger? v55 Er det ikke tømrerens søn? Hedder hans mor ikke Maria og hans brødre Jakob og Josef og Simon og Judas? v56 Bor alle hans søstre ikke her hos os? Hvor har han så alt dette fra?«" (Mat 13:53-56)

De genkendte ikke at han var Guds søn og konge over universet, for han var så almindelig. Men Jesus var konge, også selvom han var helt anerledes end det som hans samtidige håbede på og forventede.

Han kom ikke for at smide romerne ud. Han kom ikke for at føre krig. Han kom ikke for at opmuntre til vold. Han kom ikke for at føre Israel tilbage til fortidens storhedstid.

Han var virkelig en befrier, men ikke i rollen som en krigskonge – tværtimod er han fredskongen.

Han kom for at proklamere, at med ham var et nyt rige kommet. Ikke et rige der kan måles op med geografiske grænser, men et åndeligt rige. En ny tid, hvor meget af det gamle bliver vendt på hovedet. Jesus er konge i Guds Rige – og de gode nyheder er, at han inviterer dig og mig til at være borgere i det rige, hvis vi vil bekende os til ham som kongen - Guds søn.

Der er stadig mange som ikke kender og genkender Jesus som konge. De har måske andre forventninger til ham, eller genkender ham bare slet ikke fordi han virker så almindelig. Vil du være med til at pege på ham, og gøre sandheden om han kendt?