DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

Jakob Engell Vagner

Jakob Engell Vagner, Præst
Roskilde Baptistkirke

Mail: jv@baptistkirke.dk

[ Mere ... ]

Skam dig!?

16 mar. 2021

Forleden havde jeg en samtale med en ung kvinde, der kæmper med depression. Efterhånden som vi fik talt os ind på tingene blev det tydeligt for mig, at hendes primære udfordring var en konstant følelse af uværdighed. Hendes forhold til hendes forældre havde altid været kompliseret, og det havde installeret denne følelse af ikke at være god nok i hende.

Uværdighedsfølelse er en af de sværeste følelser at bære på. Sorg, frygt og vrede kan være hårde rejsekammerater, men en grundlæggende følelse af forkastelse er mange gange endnu tungere at bære på. Den sætter spørgsmålstegn ved vores inderste kerne og berettigelse i livet.

Jesus mødte mange mennesker, der havde det på sammen måde. I Johannesevangeliet har vi adskillige beretninger om Jesus, der møder mennesker, der er marginaliserede og udstødt. Mennesker der følte sig uværdige.

Han sagde til hende: »Gå hen og kald på din mand, og kom herud!« Kvinden svarede: »Jeg har ingen mand.« Jesus sagde til hende: »Du har ret, når du siger: Jeg har ingen mand; for du har haft fem mænd, og den, du har nu, er ikke din mand; dér sagde du noget sandt.« Kvinden sagde til ham: »Herre, jeg ser, at du er en profet. Vore fædre har tilbedt Gud på dette bjerg, men I siger, at stedet, hvor man skal tilbede ham, er i Jerusalem.« Jesus sagde til hende: »Tro mig, kvinde, der kommer en time, da det hverken er på dette bjerg eller i Jerusalem, I skal tilbede Faderen. I tilbeder det, I ikke kender; vi tilbeder det, vi kender, for frelsen kommer fra jøderne. Men der kommer en time, ja, den er nu, da de sande tilbedere skal tilbede Faderen i ånd og sandhed. For det er sådanne tilbedere, Faderen vil have. Gud er ånd, og de, som tilbeder ham, skal tilbede i ånd og sandhed.« Kvinden sagde til ham: »Jeg ved, at Messias skal komme« – det vil sige Kristus; »når han kommer, vil han fortælle os alt.« Jesus sagde til hende: »Det er mig, den, der taler til dig.

Kvinden – og mange andre enkeltpersoner – oplever i mødet med Jesus, at de bliver mødt med kærlighed og accept. Ikke med fordømmelse eller mere skam. Jesus kender hendes inderste; han ved om hendes fejl. Og alligevel møder han hende med omsorg og forståelse.

Dette gælder også dig, som læser med her. Jesus kender dit hjerte, og han kender også til alle dine fejl og mangler – også dem du skammer dig over. Alligevel så elsker han dig og han ønsker at møde dig som du er.

Når du lukker dine øjne i bøn, kan du evt. forestille dig Jesus være hos dig, og så an du frit tale til ham. Han udskammer dig ikke!