DAGENS ORD: ”Jeg giver jer min ånd i jeres indre, så I følger mine love og omhyggeligt holder mine bud.” Ezekiel 36:27

Peter Götz

Peter Götz, Er ikke længere aktiv

Mail: missionsforstander@missionsforbundet.dk

Den lille er blevet stor - tillykke!

16 mar. 2008

Hvis du hører til den del af det danske folk, der fortrinsvis kommer i kirke til de store højtider - og derfor ikke har været der siden jul, (hvis du overhovedet nåede det) skal jeg komme med den overraskelse, at det lille Jesusbarn i krybben i Betlehem nu er blevet en voksen mand. For den påskehøjtid, som vi fejrer i den kristne kirke finder sted 33 år senere i forhold til julen.

Han, som blev tilbedt som konge og begavet af de vise mænd fra Østerland er ikke længere det lille uskyldige barn, som alle elsker.

Han er i mellemtiden blevet en voksen, der har sagt ting, der udfordrer menneskers mening om ham. Og han har gjort så meget iøjnefaldende, at det afkræver omgivelsernes stillingtagen. Som nu denne dag ved påskens begyndelse.

Jesus af Nazareth sætter sig op på et æsel, rider i processionsagtig fart adstadigt ind i Jerusalem, der i anledning af påsken vrimler med mennesker - op mod 2,5 mill. mener samtidshistorikere.

Måske har de fleste indtil nu kunnet nøjes med at lade Jesus være Jesus, tømmermandens søn fra Gallilæa, der havde nogle ekstraordinære evner.

Men med denne entré ind i Jerusalem, alt imens han modtager menneskers hyldest, stiller Jesus os på valg: Enten må han være noget meget specielt - eller også er han rablende gal.
Det bliver ikke bedre af, at det næste Jesus gør, er at gå ind på tempelpladsen og vælte de boder, hvorfra smarte forretningsfolk slog mønt af de mange pilgrimme, der kom for at tilbede og ofre.

Budskabet, som Jesus ved at ride ind i byen, sender er tydeligt nok: Vismændene, der kom for at tilbede mig som lille havde fat i noget af det rigtige, om end de alligevel også tog lidt fejl. Men jo:

• Jeg er her for at blive konge - for at stadfæste et herredømme.
• Jeg er her for at give rum for - skabe et rige for - dem, der ellers ikke er regnet for noget.
• Jeg er her for at give liv til dem, der ellers vil miste det.
• Jeg er her for at udøve en stor og kærlig Guds magt, så det onde og destruktive i verden ikke skal forpeste og knuse mennesket.
• Jeg er her for at tage kampen op mod det onde og Den Onde.
• Jeg er her for at tænde et lys i mørket.
• Jeg er her for at giv håb til håbløse og mod til modløse.
• Jeg er her for at skabe en ny jord, hvor retfærdighed, sandhed og kærlighed bor.

VEL - så må denne Jesus være en slags konge.

Men samtidig bryder Jesus med hele sin fremfærd billedet af en magtfuld konge, der med militær-magt og strategisk snilde kunne samle en hær omkring sig og kaste romerne ud af Israel. – Det var jo ligesom det første der skulle gøres, ville man sige.

Ved at vælge æselet, som sit ridedyr, signalerer kongen, at han ikke kommer som krigskonge, men som fredskonge.

Og ved sit manglende nationale og politiske engagement meddeler den samme Jesus også sine omgivelser, at hans landområde ikke handler om et geografisk område, men om menneskets hjerte.

Den fantastiske oprejsning til hvert eneste menneske, som påskedagene vidner om da Jesus Kristus dør og opstår, bliver en virkelighed i hvert eneste hjerte, som vil krone ham som konge, give ham tronstolen og hylde ham som sit livs herre og mester.

Den kamp på liv og død, hvor livet vinder og døden dør, er en kamp for dig og mig, for at vi skal leve – og aldrig dø.

Den nye virkelighed, som Jesus kalder Guds Rige – og som hvert eneste menneske inviteres ind i, viser sin overbevisende ægthed, da selv ikke mørkets magthaver kan få bugt med livets herre.

Det er derfor vi ønsker hinanden GLÆDELIG PÅSKE trods dens blodige drama, for her begynder livet med stort L.