DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Bliver vi immune over for nøden?

10 aug. 2011

Vi ser dem i reklamer fra Red Barnet og andre nødhjælpsorganisationer, de sultende og døende børn. Vi ser dem i aviserne. Vi ser dem på TV. De kommer ind i vores stue. Hvad gør det ved os. For det os til at handle? For det os til at sende penge til en nødhjælpsorganisation? Får det os til at bede? Eller er vi blevet immune? Eller endnu værre: Siger vi, at det er deres egen skyld?
Flere tusinde børn er lige nu overladt til sig selv i det tørkeramte Østafrika. Mange af børnene bliver alene, når deres forældre dør af sult, mens andre bliver sendt alene på flugt af forældre, der ikke kan brødføde dem, oplyser de nødhjælpsorganisationer, der arbejder i området.

Ifølge Kristeligt Dagblad fortæller Steen Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark, at organisationen oplever, at børn helt ned til fem år ankommer til flygtningelejrene alene. Forestil dig det. Eller kan vi overhovedet forestille os det.
Steen Andersen fortsætter: ”Hvis man sidder i den frygtelige situation, at man ikke kan brødføde sine børn, kan man tro, at det bedste, man kan gøre, er at sende dem af sted for at søge hjælp hos nødhjælpsorganisationerne. Men hovedårsagen til, at børnene kommer bort fra forældrene, er, at forældrene bukker under på den lange vandring i stegende hede uden mad.”
Mange børn er derfor overladt til vandringer på op til 100 kilometer alene. Værst er situationen i Somalia og i det nordlige Kenya, der i øjeblikket modtager 1800 flygtninge fra Somalia og Etiopien om dagen. Ikke om ugen, men om dagen.

Jeg må indrømme, at situationen berører mig meget – og får mig til at handle. Har været nødt til at sende et bidrag. Og i vores overflod – i forhold til deres – bør vi alle kunne gøre det. Vi kan alle være med.

Men der må også politiske handlinger til – selv i en krisetid. Danmark giver u-landsbistand, ja, men vi har sat procentsatsen ned. Vi sparer på de fattigste af de fattige. En gang gav vi 1% af BNP. Det gør vi ikke længere, men det burde vi gøre.

Vi i den rige del af verden har et ansvar.

Bjarne Nederby Jessen
Netkirkepræst