DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Længe leve monarkiet.

13 jan. 2012

Dronning Margrethe II har været en god dronning i 40 år.

Når dronning Margrethe II i disse dage fejrer sit 40-års-jubilæum som dronning, er der virkelig god grund til at hylde hende, for hun har været Danmark en god dronning og hun har ved hele sin fremtoning været med til at styrke monarkiet i Danmark.

Dronning Margrethe har på en flot måde engageret sig i samfunds- og kulturforhold uden at blive politisk. Hun har på én gang stået som garant for traditionen og fornyelsen. Hun er på én gang kongelig og folkelig – i en god balance.

I min tidlige barndom sad jeg ofte – med begejstring – og bladede i en fotografisk billedbog om kongehuset og var fascineret af kong Christian og dronning Alexandrine, kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid og deres 3 piger. Men fascinationen forsvandt i teen-ageårene og jeg blev kraftig modstander af monarkiet og det var jeg også i begyndelsen af tyverne. Jeg fandt det helt urimeligt, at et menneske skulle fødes til at være monark og vanskeligt kunne undslå sig det. Det var udemokratisk. Jeg kom heldigvis senere på bedre tanker og anser i dag – og har gjort det i mange år – monarkiet for både betydningsfuldt og bevaringsværdigt, uden at hoppe med på vogne af Billedblads-kiggere. Vi skal passe på med ikke at gøre monarkiet til en udstillingsgenstand.
I nogle af mine år på N. Zahles Seminarium, der er bygget sammen med N. Zahles Skole, hvor prinsesserne alle 3 har gået, så jeg ofte, hvordan ”tanterne”, der kunne prinsesse Anne-Maries skoleskema udenad, stod der om morgenen og ”tog imod” og om eftermiddagen og vinkede farvel. Sådan noget er ”for meget”.

Jeg blev dog meget fascineret den dag, kong Konstantin stod i skolegården og spillede på blokfløjte for sin udkårne. Man skal huske, at da de blev forlovede gik prinsesse Anne-Marie stadig i skole.
Respekten for monarkiet med Dronning Margrethes indsats er vokset gradvis gennem de 40 år og det er dronningens fulde fortjeneste.
Dronningen har vundet stor respekt på mange områder – ikke mindst på grund af hendes personlige tro på Gud, som blev hende meget bevidst fra det øjeblik, hun blev indsat som regent. Hun vidste, at hun måtte have Gud med i det.

Hendes evner som kunstner har fået lov til at folde sig ud på forskellig vis, bl.a, med nogle meget flotte bispekåber og nogle flotte kulisser og kostumer til balletter og teaterforestillinger.

I mange år havde mange danskere svært ved at forestille sig kronprins Frederik som arvtager til tronen og nogle gav endda udtryk for, at det ville være bedre med prins Joachim. Men kronprins Frederik er vokset meget i de senere år, ikke mindst efter giftermålet med kronprinsesse Mary og de 4 børn, der er kommet til. Kronprinsefamilien fremstår som en moderne monark-familie, der helt sikkert vil skabe yderligere fornyelse af monarkiet i Danmark.

Bjarne Nederby Jessen
Frikirkepræst