DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Tidsforbrugerisme - eller tid til at være menneske!

16 sep. 2012

”Jeg har ikke tid, jeg skal skynde mig.” ”Du må vente til en anden gang. Jeg har ikke tid lige nu.” ”Nej, den dag kan jeg ikke, heller ikke dagen efter og for den sags skyld heller ikke i næste uge.” ”Jeg er så stresset for tiden.”

Sætninger hentet fra hverdagen i dagens Danmark. Vi har så travlt, så travlt.

Og I Ivan Jakobsens aktuelle prædiken her på Netkirken ”Hvis vi når det”, berøres problematikken også. Men med en lidt anden vinkel: ”Tiden selv har også en grænse. Det skal vi dog ikke være kede af. På den anden side denne grænse venter Guds Rige.” Der er en evighed på den anden side at se frem til.

Men lige nu er vi her – midt i ræset og man har lyst til at råbe:Stop! Jeg vil af.

I vores overforbrugersamfund er vi blevet så fokuserede på tiden, at vi er blevet tidsforbrugere ud over alle grænser. Tid til at tjene flere penge, men ikke tid til familien, til børnene, til sig selv.

Alle taler om tid. Først og fremmest den tid, de ikke har, den tid, de ikke kan få til at slå til. Tiden går, ja, tiden løber. Men prøv at standse op, og vend det en lille smule om: Tiden kommer. Og der er masser af tid. Der bliver ved med at komme ny tid. Efter at have levet i Grønland i 13 år har jeg lært meget om tid og fået et helt, helt andet forhold til tiden - hvor man når at få sjælen med.

En grønlænder sagde en gang til mig, mens han pegede på mit armbåndsur: Jeres gud sidder på armen. Han havde for længe siden opdaget, at danskere og andre vesterlændingen lod sig dirigere af klokken, af kalenderen og piskede af sted fra det ene til det andet. Mens man i Grønland tager det langt mere med ro – og når det, man skal, det nødvendige. I menneskenes land er der tid til at være menneske.

Gid vi i Danmark også kunne stoppe op og tage os tid til at være menneske, for os selv, for familien, for hinanden. Tager tid til Gud for at få overskud til at være medmenneske.

Bjarne Nederby Jessen
Netkirkepræst