DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

OK at spørge om tro?

23 jan. 2013

Menighedsrådet i Mejdal søger ny præst og de har i opslaget søgt efter en troende præst. De fleste vil vel mene, at en præst skal være troende. Men det er åbenbart ikke selvklart længere, slet ikke efter den famøse Grossbøll-sag. Derfor fandt menighedsrådet i Mejdal det rimeligt at pointere, a t de ønsker at ansætte en troende præst.

Men så blev der ballade. Nogle hævder, at det kan man ikke stille som en betingelse og slet ikke i stillingsopslaget.

I Kristgeligt Dagblad i dag den 23. januar hedder det: ”Hvis menighedsråd ikke må spørge til præsters tro, har de reelt ingen mulighed for at sikre sig, at en nyansat præst har en tro.

Præster forpligter sig nemlig strengt taget ikke til at tro, når de underskriver præsteløftet forud for en ansættelse i folkekirken. For der står intet om tro i løftet, påpeger en række teologer og forskere.”

Problemet her er vel, at da præsteløftet blev formuleret, var det en selvfølge, at præsterne selv var troende. Det er tilsyneladende ikke nogen selvfølge i dag og derfor bør det være ok at spørge om præstens tro og at pointere i et stillingsopslag, at man ønsker en troende præst.

Stillingsopslaget har skabt debat. Men den egentlige debat burde ikke dreje sig om stillingsopslaget, men derimod om vi kan stadig kan regne den danske folkekirke til en evangelisk luthersk kirke. Der er i de seneste årtier sket et skred og med indførelse af mulighed for vielse af homoseksuelle i kirken er man kommet endnu længere ud.

Derfor er der god grund til, at kirken og de troende besinder sig. Vi ser i øjeblikket, at et stigende antal mennesker forlader kirken, fordi de ikke længere kan se den som en evangelisk luthersk kirke. I stedet danner de ny lutherske frikirkemenigheder. De dukker op i den ene by efter den anden og her er det en selvfølge, at præsten er troende. Det bør det i øvrigt være i enhver kirke. Derfor bør det også være muligt at stille det som et krav i et stillingsopslag efter en ny præst. Det er sørgeligt, at det er kommet dertil, men det er en nødvendighed i dag.

Bjarne Nederby Jessen
Netkirkepræst