DAGENS ORD: ”Dit liv skal overgå middagssolen i styrke, hvor det ser mørkt ud, skal det blive som den lyse morgen. v18 Du kan være tryg, for der er håb, du er under beskærmelse og kan trygt gå til ro.” Job 11:17

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Løkke og den gordiske knude

2 sep. 2019

Både Lars Løkke Rasmussen (1964 - ) og Alexander den Store (356-323 f.Kr.) kan forbindes med udtrykket den gordiske knude. I 2016, da de konservative pressede Løkkes Venstre mindretalsregering sagde han: ”Nu står vi i sandhed i en skæbnestund med noget af en gordisk knude. For tingene er kørt fast.” Jeg tænker udsagnet er mere aktuelt i dag end dengang, der blev udtrykt mistillid til miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen.

Knuden har navn efter byen Gordion i Lilleasien, og det hed sig, at den der løste den, ville blive Asiens hersker. Udtrykket er gået over i sproget, uden at ret mange kender forhistorien, men det forstås i dag, som en bestræbelse på at løse et vanskeligt problem hurtigt.

Ifølge fortællingen handlede det om en episode der fandt sted i det nuværende Tyrkiet, i en helligdom hvor man opbevarede en vogn, der var bundet fast til en søjle med en meget kompliceret knude. Vognen var et symbolsk pant på Gordions selvstændighed. Den, som ville underlægge sig dette område, måtte løse knuden. Alexander prøvede med alle midler og al sin viden, indtil han trak sværdet og huggede den over med et hug. Pointen er den overraskende og beslutsomme løsning.

Lars Løkke Rasmussen har i sit politiske virke været kendetegnet ved at være mand for at overraske og skabe kreative og beslutsomme løsninger. Som en af sin tids mest strategisk tænkende politiker, har han billedligt talt, hugget beslutsomt til de politiske knuder han har stået overfor, frygtløst og egenrådigt. Men Lars Løkke har ikke omkostningsfrit gået til de udfordringer det politiske liv har budt på, af kampe, dueller, uenigheder og markante synspunkter. Senest i weekendens magtkamp om formandsstolen i Venstre. For den tabte han som bekendt. Måske i forlængelse af Sundhedsreformen, forslaget om nedlæggelse af regionerne og de egenrådige kursskifter, der har kendetegnet hans ledelsesform?

Alexander blev godt nok ikke særlig gammel, selvom han overlevede en pil i lungen og kampen mod krigselefanter. Til gengæld endte han med at opfatte sig selv som guddommelig. Det er forhåbentlig ikke Lars Løkkes problem, eller alle hans støtters ditto. For i Danmark er der heldigvis almindelig bred enighed om, at når alt kommer til alt, så skal vi skille på person og sag. Så uagtet en enkelt kommentator og nogle politiske meningsfæller er på vej med at beskrive Løkkes afgang som ”et martyrium i dansk politik”, så er både han og det politiske liv i Danmark bedst tjent med et ”TAK” fremfor ”AK”.

Ønsket er for Lars Løkke, at han menneskeligt må komme godt videre, så hans sidste gordiske knude i Venstre ikke blive en uovervindelig slyngning på hans livsvej, men blot en bakke han styrer uden om på den lange bane.

Inspirationskilde: Jørn Lund’ bog: DANSK, DÆNSK, DARNSK – That’s the question


 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk