DAGENS ORD: ”I øvrigt, vær stærke i Herren og i hans mægtige styrke. v11 Ifør jer Guds fulde rustning, så I kan holde stand mod Djævelens snigløb.” Efeserne 6:10

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

I øjeblikket

3 dec. 2022

Måske er jeg blevet besjælet med det som Storm P. betegnede med ordene; ”sammenlignelige billeddannelser” – hvorefter han tilføjede – ”i ubevogtede øjeblikke”. Under alle omstændigheder sidder jeg tilbage med følelsen i disse år, at mangt og meget er blevet vendt på hoved. At det voldsomme og perverse på engang er blevet ’comme il faut’, alt imens det mere uskyldige og i historiske sammenhæng autentiske, grundet tidens krænkelsesparathed, udskammes.

I fx DR’s seneste serie, Carmen Curlers, kan der frit vises stærke seksualiserede scener til aftenkaffen; diverse film rummer ekstrem vold, udpenslede mordscener og er tit fyldt med psykopatisk adfærd i deres plot. Det får nu de færreste til at løfte et øjenbryn, men sætter man otte børn på en teaterscene i et par minutter iklædt den samme dragt som en grønlandsk dreng for ca. tyve år siden optrådte i tv-julekalenderen ’Nissebanden i Grønland’ med, og giver dem parykker på, ja, så vil forargelsen næsten ingen ende tage.

Det er i ovenstående sag, bemærkelsesværdigt, at teaterstykket i sin egen ret, blot var en (måske ubetænksom) hilsen til en grønlandsk skuespiller, med en for julekalenderen varm og vigtig rolle. Taget ud af sin sammenhæng blev billedet med de otte børn, der umiskendeligt illudere en inuit skuespiller i en traditionel beklædning, så til ugens helt store mediehistorie, der kastede en stor forargelse af sig.

For mig er det bemærkelsesværdigt, at når ting tages ud af deres sammenhæng, mister de deres betydning og kan ende med at blive misbrugt i en helt anden dagsorden end oprindeligt tiltænkt.

Dernæst er det grotesk at vi i vores tid på den ene side lever uforstyrret med et flow af voldsomheder, perversiteter og grænseoverskridende adfærd i vores medier, alt imens vi lader os forarge af ofte historiske referencer, der i sin tid var uskyldigt og historiefortællende som fx den Pyrus julekalender, hvori beretningen om den store Bastian forekommer, og hvor nogle børn er farvet brune i ansigterne, mens de optræder som dansende flødeboller.

Er det mig der er gal på den, eller der noget galt i tiden?


 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk