DAGENS ORD: ”Han frelste os og kaldte os med en hellig kaldelse, ikke på grund af vore gerninger, men efter egen beslutning og af den nåde, som var givet os i Kristus Jesus for evige tider siden,” 2 Timoteus 1:9

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]

15 december

2019 dec 15

Hvad er du egentlig?
Da jeg møde på arbejde på det lokale jobcenter 1. december sidste år fik jeg nærmest et chok. Overalt, og jeg mener OVERALT, var der julepyntet med alskens sager, nisser og farver. Hele vejen ned af gangen hang gigantiske stjerner i mange farver, så store at man virkelig skule passe på ikke at få dem i hovedet. For mig mindede det mest af alt om fastelavn, hvis det ikke lige havde været for grangrene, stjernefigurer og nisser.

Jeg stak hovedet ind hos en yngre kollega, som jeg snakker godt med, og der, som jeg, holder af at møde tidligt, og få en kop kaffe inden vi lander og sætter fleksbrikken i systemet. På grund af chokket klagede jeg mig højlydt over, hvor forfærdeligt julepynten var, og så SÅ tidligt. Hun kiggede forbavset på mig, og med næsten strålende øjne sagde hun: Jamen Grethe, det er jo jul!

Da gik det op for mig, at julebegrebet virkelig har ændret sig i den brede befolkning. Det starter 1. december og slutter 2. juledag, hvor alt pynt og tingeltangel pakkes væk. Min kollega fortalte da også, hvordan de derhjemme havde pyntet hele weekenden, for nu skulle julen virkelig nydes, og også om hvor lettet hun var, når hun smed det meste ud igen 2. juledag, juletræ inklusiv.

Jeg fortalte så, at i vores hjem, starter vi ikke med at julepynte for den 15. december, men til gengæld har vi det så frem til 6. januar, hellig tre konger, hvor vi tænder juletræet en sidste gang, og brænder helligtrekongerslys. Hun havde aldrig hørt om helligtrekongerslys, og jeg fortalte, at førhen, var der faktisk en lille krudtperle, som med et lille ekstra puf og flamme markerede afslutning på julen, men at det nu havde været forbudt med krudtet i mange år.

Hun kiggede igen undrende på mig og spurgte så: Jeg ved godt, at du tror på Gud, men hvad er du egentlig? Og mente dermed, at jeg måtte høre til en eller anden speciel trosretning med sådanne traditioner. Jeg forklarede, at jeg er en almindelig aktiv kristen med rod i folkekirken, som forsøger at holde fast i de kristne traditioner omkring julen.

Vel hjemme igen om aftenen talte min mand og jeg om, hvor mange danskere, og faktisk også langt ind i de kristne rækker, der har glemt at helligholde de 12 juledage. Glemt at markere sorgen på 3. dagen over barnemordet i Bethelem, Jesu navnedag, martyren Stefans dag samt hellig tre kongers dag. De dage er noget ganske særligt og for 100 år siden gav det ekstra straf, hvis man gik noget kriminelt i de 12 juledage.

Jeg hører ikke til de asketiske og mener, at vi også som kristne gerne må fejre julen m pynt, gaver og særlig god mad. Men jeg vil gerne opfordre til, at vi holder fast i at synliggøre helligheden omkring julen og de mennesker, de berørte. Så vil vi også selv blive berørte. Lad os ikke blive en del af den verdslige opfattelse, at julen faktisk er ovre, der hvor det egentlige og fantastiske begynder!

Grethe Olsen, direktør for Galleri Emmaus.





Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk