Frederiksværk krisecenter i dag
Frederiksværk Krisecenter er et midlertidigt opholdssted for voldsramte kvinder og deres børn. Det har som sagt eksisteret siden 1983.
Vi har plads til 8 kvinder med børn og har endvidere 2 handicap pladser.
Frederiksværk Krisecenter er fondsejet, bestående af en bestyrelse af frivillige kvinder fra lokal-området. Ingen tjener på fonden, alt går til huset.
Krisecenteret hører i dag under servicelovens §109 hvilket betyder, at vi samarbejder med kommunerne både i forhold til mødrene og børnene. De sidste år er voldens betydning blevet anerkendt og der er kommet større fokus på de voldsramte familier. I forhold til børnene, så er de gået fra at være påhæng til selvstændige individer der også har oplevet vold. Dette ses blandt andet ved at de nu alle skal tilbydes psykologhjælp.
Selve krisecentret har de sidste 10 år gennemgået en udvikling fra at være primært frivilligt drevet til i dag at være drevet af primære fagfolk inden for feltet. Vi er på Frederiksværk krisecenter ansat 5 faguddannet personaler; 1 psykolog, 1 socialrådgiver, 1 sygeplejerske, 1 pædagog og 1lærer. Vi har hver især en kontaktpersonsrolle forstået på den måde, at pædagogen/læreren er kontaktperson for børnene og vores psykolog, socialrådgiver og sygeplejerske er det for kvinderne. Både kvinder og børn har samtaler omkring livet med volden og det ”nye” liv uden vold. Samtalerne med børnene tilrettelægges ud fra alder og ud fra hvordan de har det. Nogen gange skal samtaler eks. gøres i form af leg. Samtalerne med kvinderne kan ud over at tale om volden også omhandle praktiske emner som bolig og økonomi. Derudover deltager vi som besiddere i Statsforvaltningen hvis kvinden ønsker dette.
Ud over det faste personale har vi pt. 8-10 aktive frivillige der kommer fast i huset på faste dage. De frivilliges funktion i huset er meget vigtig og særlig vigtig fordi de kommer i huset udelukkende for at yde omsorg, nærvær og samvær med kvinder og børn. De tager ikke andel i kvindens sag/ situation medmindre kvinden selv fortæller om den. De giver med andre ord både kvinder og børn en mulighed for et pusterum i forhold til at tale om volden. I deres selskab kan kvinderne slappe af på anden måde. Ud over samværet mv. så hjælper de frivillige også til med det praktiske arbejde i huset, så som rengøring, havearbejde, klargøring af værelser, indkøb, deltagelse i forskellige aktiviteter samt børnepasning.
Som en ekstra bonus til huset er vi så heldige at en del lokale fra området donerer både legetøj og tøj til både kvinder og børn. Det er noget som vi sætter stor pris på og som skaber glæde.
|