DAGENS ORD: ”Da kom Peter til ham og spurgte: »Herre, hvor mange gange skal jeg tilgive min broder, når han forsynder sig imod mig? Op til syv gange?« v22 Jesus svarede ham: »Jeg siger dig, ikke op til syv gange, men op til syvoghalvfjerds gange.” Mattæus 18:21

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


Pagtens Ark

2012 mar 1

Af: Alex Wallin
Min kone og jeg elsker at gå i ørkenen. Farvespillet i sandet og klipperne variere fra helt hvidt til helt sort. Mellem disse ydergrænser er farverne røde gule grønne og brune toner a. la. karamel.

Ørkenen er ikke gold, for flere steder er der små kilder og saltbuske gror spredt, de steder hvor den kan få rodfæste. Akacietræer og småbuske finder også mulighed for liv.

Dette muliggør at dyr og mennesker kan leve og overleve i disse barske områder.


Moses

Da vi stod i ørkenen i Egypten og i Israel og så sand så langt øjet rakte, løb tankerne tusinder af år tilbage, til beretningen i 2. Mosebog der omhandler isralitternes slaveri og udgang fra Egypten.

Vi besøgte en beduin landsby, hvor dette billede af den gamle mand er fotograferet. Sådan måtte det også have set ud på Moses tid.

Beretningen fortæller hvorledes Moses 10 gange havde bedt Farao om at sætte israels folk i frihed og 10 gange havde Farao forhærdet sig med 10 plager til følge. Den 10 plage var, at alt førstfødt skulle dø. Jøderne smurte blod på dørstolperne, så døden gik forbi dem. Egypterne blev ramt af plagen og Faraos førstfødte søn døde.
I rædsel for Israels Gud Jahve, gav Farao dem friheden. De egyptiske indbyggerne gav dem smykker og guld i afsked og Moses drog ud fra Egypten med alt folket og deres kvæg.
De drog ud i ørkenen på en tur der skulle vare få uger, men på grund af vandtro kom til at vare 40 år.

Stokken i hånden og så afsted mod et ukendt mål, med Egypterne i hælene, for Farao havde atter forhærdet sig og var sat efter israelerne.

Egypterne indhentede israelerne ved kanten af det røde hav. Moses rakte sin stav ud over vandet som skilte sig. Israelerne gik tørskoede gennem havet som lukkede sig efter dem. Egypterne satte efter dem med fatale følger, vandet lukkede sig over dem. Farao var besejret.

Moses drog til Sinai og på bjerget åbenbarede Gud sig for Moses. Her fik Moses stentavlerne med de 10 bud. Han fik også en beskrivelse hvordan han skulle opføre det sted hvor de kunne tilbede Gud og forrette Gudstjeneste. Det var transportabelt og er kendt som Tabernaklet.


Tabernaklet
I Israel ved Eilat kørte vi til Timna. I området er filmen Kong Salomos miner indspillet. Der er miner i området, men det er kobberminer. I Timna er der opført en kopi af tabernaklet i størrelsesforholdet 1/1.
Brændoffer alteret

Alteret var lavet af akacietræ, beeklædt med kobber og målte 2,30 m i bredden og var 1,3 meter højt.

Det første man kom til i forgården var brændofferalteret. Her blev 2 lam ofret hver dag. Et ved morgentid og et ved aftentid.

Jesus er Guds offerlam. Han blev ofret på korset og hans blod blev udgydt for vores overtrædelser, for at vi kan have evigt liv ved troen på ham.

Vandbadet

Fodstykket og skålen til vandbadet var lavet af kobber.

Præsterne skulle vaske hænder og fødder i vandbadet, før de trådte ind i åbenbaringsteltet.

Vandbadet er et billede på omvendelse og nåden. Nåden er uendelig og umålelig, måske er det netop derfor, at der ingen mål opgivet på vandbadet.

Åbenbaringsteltet

Åbenbaringsteltet var inddelt i det hellige og det allerhelligste. I det hellige, var olielampen, røgelsesofferalteret og skuebordet. . I det allerhelligste stod pagtens ark. Mellem det hellige og det allerhelligste var et forhæng.

Da jesus døde på korset, flængedes forhænget fra øverst til nederst, for at vise os at vejen til Gud er banet.

Lysestagen

Lysestagen olielampen (menorah) var udført i rent guld udhamret i et stykke. Tre arme på hver side formet med vulster og bæger formet som mandelblomster.

Der skulle altid være olie i lampen og den skulle lyse op i det hellige på skuebrødsbordet og kulaltret. Den skulle være tændt fra aften til morgen. Olien til lampen var olivenolie.

Bordet

Bordet er lavet af akacietræ beklædt med rent guld.

På bordet stod blandt andet kanden til drikofret som er fremstillet af rent guld.

På bordet lå skuebrød.

Røgelsesofferalteret

Alteret var lavet af akacietræ beklædt med guld.

På alteret blev der brændt vellugtende røgelse. En gang om året blev der smurt blod på hornene til soning.

Bøn bliver sammenlignet med røgelsesofret. Når du beder eller taler med Gud, så er dine bønner som velduftende røgelse for Guds ansigt. Tænk på det.


Pagtens Ark
Pagtens Ark

I det allerhelligste stod pagtens ark.

Arken var lavet af akacietræ beklædt med rent guld. Sonedækket eller låget var af rent guld.

En gang om året gik ypperstepræsten ind i det allerhelligste og kun én gang om året og ikke uden at have blod med, for sine egne og folkets synder.

Ved Jesu død blev den gamle pagt ophævet og en ny trådte i stedet.
Hans offer er gældende i tid og evighed som en fuldbyrdet soning for vores syndere.

For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.

I pagtens ark lå de to stentavler med de 10 bud, Arons stav med mandelblomster og en skål med manna.

Kristus og Moses

Ethvert hus har en bygmester, men den, der har bygget alle ting, er Gud. Og vel var Moses tro som tjener i hele hans hus for at vidne om det, som engang skulle forkyndes; men Kristus er det som søn over hans hus. Hans hus er vi, dersom vi holder fast ved den frimodighed og den stolthed, vort håb giver os. (Hebræerbrevet kap 3 v 4-6)

Fotos:

Billederne er fotograferet af Hanna og Alex Wallin.

Øverste billede og billedet af den gamle beduin er fotograferet i Egypten.

Øvrige billeder er fra Negev ørkenen i Israel.

Billeder fra Israel: www.e-billeder.dk

Billeder fra Egypten: www.e-billeder.dk

Ibix fotograferet ved krateret Mizpe Ramon i Negev ørkenen. Ramon-krateret (Machtesh Ramon), 500 meter dyb, 40 km lang, 10 kilometer på det bredeste, og hævdes at være den største i verden.
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk