DAGENS ORD: ”Ham, som formår at værne jer mod fald og stille jer over for sin herlighed, uden fejl og fulde af jubel,” Judas 24:24

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


Roskilde julehjælp

2013 nov 1

”Vi behøver ikke at rejse udenfor landets grænser for at finde nød, men kan blot åbne vores egen hoveddør.”

For mange mennesker kommer juletiden hvert år snigende, selvom julen falder på samme tidspunkt hvert år.

Det er ikke kun butikkerne, der i god tid tænker på julen, det gør teamet af frivillige fra Roskilde Julehjælp også. Der er meget, der skal planlægges og forberedes før julen kan fejres. Sidste år uddelte Roskilde Julehjælp flyttekasser i seniorstørrelse, med dagligvarer og smågaver til mange hårdt trængte familier i Roskilde, og det vil de også gøre i år.

En af hovedpersonerne bag Roskilde Julehjælp er Rita Daugaard, som gerne vil dele sin historie bag projektet.

Typisk portion julehjælp - herudover gives kød og mejeriprodukter

Hvem fik ideen med at starte Roskilde Julehjælp?

Roskilde Julehjælp opstod fordi en fortvivlet sagsbehandler, på eget initiativ, tilbage i 2008 kontaktede Roskilde Baptistkirke. Hun stod med en gruppe socialt udsatte unge, som havde brug for en konkret håndsrækning, for at komme igennem julen, men kommunens muligheder var udtømte. Hun kontaktede kirkens præst, Claus Bækgaard, og spurgte, om vi ydede julehjælp. Det var starten på arbejdet, som vi kalder Roskilde Julehjælp.

Henvendelsen kom en måned før jul, så det var begrænset, hvor meget, der kunne mobiliseres inden jul. Det vigtigste var, at der var flere fra kirken, der meldte sig til at handle på henvendelsen, og de knoklede og brugte meget at deres fritid for at kunne hjælpe. ong det år fik 15 personer hjælp. Vi var jublende glade fordi, vi kunne gøre en forskel, for nogle medborgere, der havde det svært.

De afdelinger vi modtager indstillinger fra er bl.a.:

- Roskilde Unge Center afd. TURBO

- Handicapafsnittet

- Center for Alkohol- og Stofbehandling

- Familie & børn

- Unge- og Familiecenter

- Roskilde Kvindekrisecenter- Center for socialpsykiatri

Siden da er Projekt Roskilde Julehjælp vokset støt og roligt. Sidste år var tallet vokset til 160 familier (små 350 personer). Forventningen er, at vi i år skal hjælpe ca. 180 familier med julehjælp.Hvorfor knokler I for dette arbejde?

Mange har det svært. Vi hører, at krisen måske er ved at ebbe ud. En krise, som har berørt de fleste, og været urimelig hård ved andre. Ud over økonomiske problemer rammes nogle af depression og en følelse af at være sat udenfor. Mens nogle er ved at komme ovenpå, efter krisen, oplever vi at mange familier er blevet hårdt trængte, og frygter en trist jul, hvor de blot må stå udenfor og se på, mens andre fester. Det er dem Roskilde Julehjælp ønsker række ud til. Vi ønsker at være en levende kirke, der har hænder der, rækker ud og hjælper, og handler på Guds ord, der siger, at vi skal være mod andre, som vi ønsker, de skal være mod os.

Vi synes det er meningsfuldt arbejde. I teamet føler vi os velsignet, fordi vi møder så mange skønne mennesker. Folk der ønsker at dele deres liv og historier med os. Det er ved at give, at vi modtager. Vi føler at Gud er med og velsigner både os der giver, og dem der modtager.


Forskellige poser til kød, frugt og mejeriprodukter gøres klar.
Indhold afhænger af familiestørelse.

Hvor mange er med i projektet?

Projektet består af en kerne på ca 10 personer fra Roskilde Baptistkirke. Derudover er der en stor gruppe på yderligere 10-15 hjælpere, som er med, når uddelingen finder sted et par dage før juleaften. Ikke alle, der arbejder i gruppen med julehjælp, er fra kirken. Vi har nemlig inviteret folk fra vores Gospelkor, der er åbent for alle, til at være med. Vi håber at de må få en oplevelse af, at her er der mennesker, der brænder for Gud, og med tiden vil have lyst til at lære den Gud at kende.

Ofte er det let at finde medarbejdere, der vil pakke varerne og vil være med til selve uddelingen. Når det drejer sig om det hårde arbejde med at opsøge forretninger og virksomheder eller søge fonde, kan det godt knibe lidt mere med entusiasmen. Derfor har vi nogle uskrevne regler om, at ingen får lov til kun at være med til det sjove. Heldigvis er vi alle forskellige, og de sværeste tjanser fordeler vi mellem os.

Her var julehjælpen en fyldt flyttekasse
+ 4 bæreposer, med gaver, kød, frugt og mejeriprodukter.


Hvordan har arbejdet udviklet sig siden starten?

Gennem årene har vi erfaret, at hvis vi skal søge fonde og firmaer om støtte til dette projekt, må vi være ude i rigtig god tid for at komme i betragtning. Derfor henvender vi og allerede om sommeren til kommende sponsorer. Via ansøgninger og besøg i butikker indsamles madvarer, penge, gavekort til aktiviteter samt smågaver fortrinsvis til børnene. De varer, som skal indgå i hjælpen, og som ikke bliver sponseret bliver købt ind.

Vi vil i år forsøge os med indsamlingsdunke i byens butikker. I den forbindelse har vi oprettet en støtteforening, der har andre muligheder for indsamlinger, end en menighed har. Det er udover offentlige indsamlinger også lotteri og konkurrencer.

Vi vil gerne gøre Roskilde Julehjælp dndnu mere kendt i Roskilde by og blandt mulige sponsorer. Derfor har vi fået designet et logo, der skal bruges på vores brevpapir og sættes på døren hos de butikker, der sponserer varer, ligesom det skal bruges på vores indsamlingsdunke.

Et web-bureau har tilbudt at donere et web site for os. Det gør det lettere at signalere seriøsitet overfor vore sponsorer, og forklare om vores arbejde. Det er vi taknemmelige for.

Er arbejdetg sæsonbetonet?

Det kan man godt sige, men vi har drøm om at udvikle projektet, så vi også hjælper på andre tider af året. Det gør vi faktisk allerede, da vi inviterer samme målgruppe med på menighedslejr, tilbyder Alfa- og Mønsterbrydningskurser og laver sommergrill sammen med vores modtagere. Alt sammen er til stor velsignelse for alle parter.


"Hvor skal vi rigtigt hygge os i julen - der kommer ikke til at mangle noget."

Hvordan er stemningen ved julepakkeudleveringen?

Et par dage før juleaften udleveres julepakkerne. Det foregår fra Roskilde Baptistkirke. Selve uddelingsarrangementet plejer at foregå i en hyggelig atmosfære med julemusik i baggrunden, hjemmebag, masser af kaffe på kanderne samt underholdning for børnene. Mange fra menigheden er med til at hygge om de fremmødte gæster, der skal have overrakt deres julepakker. Det skal være sådan at gæsterne føler sig velkomne og får fornemmelse af, at her er rart at være, og at der er menneksker til stede, som har tid til at snakke. I år har vi inviteret Roskildes borgmester Joy Mogensen til at komme og se, hvordan det hele foregår ved uddelingen.

Antallet af pakker, som vi får lov til at dele ud, stiger år for år. Vi oplever, at Gud velsigner vores arbejde i overflod – og langt ud over, hvad vi har turdet håbe på. I år er vi godt i gang med at skabe rammerne for at kunne uddele de op mod 200 julepakker. Det er op til Gud at fylde dem……

Gitte Lehmann Prøhl


Vi får mange positive tilbagemeldinger, i stil med denne, som jeg fik i dag:


Sidste år var jeg virkelig heldig at modtage julepakke fra jer, og jeg må sige det redde vores jul, det var så overvældende, og jeg blev MEGET MEGET rørt. Jeg håber det er ok jeg søger igen i år..
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk