DAGENS ORD: ”Helbred mig, Herre, så jeg bliver helbredt, frels mig, så jeg bliver frelst, for du er min lovsang.” Jeremias 17:14

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


Torben tegner og fortæller

2020 maj 1

Torben tegner og fortæller det glade budskab på gaden

Det kristne evangelium er altid relevant – men det skal også føles relevant for danskerne, mener Torben Østermark, der laver alt fra trylleshow til sketchboard i forkyndelsen.

Af: Svend Løbner

Onsdag den 22. april er en særlig dag for Torben Østermark. Her fyldte han 60, og som de fleste, der runder et skarpt hjørne, tænker han tilbage på de skelsættende milepæle, der har bestemt hans livsretning. Og de største har med forkyndelsen af det kristne evangelium at gøre.

Torben Østermark er oprindelig bankuddannet, men engagerede sig hurtigt i kristent arbejde. Først som assistent i Hvide Sande Sømandshjem, hvor han både gik praktisk til hånde og talte med besøgende om tro. Dernæst som såkaldt missionærmedhjælper og senere som indremissionær. Det blev til 12 år i Indre Mission, hvor hans primære opgave var ”at række evangeliet til mennesker som ikke kender det så godt endnu”, som han udtrykker det.

Og det gjorde han så - blandt andet med en cafébus, der kørte land og rige rundt på torve og markeder og inviterede folk på en snak over en kop kaffe.

I dag fortsætter han i samme spor gennem OAC Danmark - Friluftsmissionen, som sidste år kunne fejre 25 års-jubilæum. Han var med til at starte missionen herhjemme og leder den nu sammen med et team af 5-6 gadeevangelister.

Taler, tegner og tryller
Allerede som teenager blev Torben Østermark fascineret af den direkte og ligefremme facon, som gadeprædikanterne havde i de glade 60’ere og 70’ere. Det med at sige tingene som de er uden for megen indpakning. Det med at turde sige Gud, Jesus, Bibel, frelse, himmel og så videre.

Men de manglede noget: Det kreative og pædagogiske, der både kunne skabe kontakt, holde folk fanget og formidle en forståelse af evangeliets kernebudskab.

I dag bruger Torben Østermark balloner, tryllekunster, sketchboard og andre hjælpemidler i forkyndelsen på gader og stræder. Metoden har vist sig at være så effektiv:

- Jeg får stort set hver eneste gang en eller flere længere og gode personlige samtaler med mennesker, der vil vide mere om evangeliet. Det er prikken over i’et i gademission, fortæller han.

Når det ikke er Coronatider mødes Torben Østermark hver 14. dag med et team på Nørreport station. Herfra går de videre til gågade og strøg, hvor de stiller sig op med sketchboard og forkynder og taler med folk.

Torben Østermark er en gammel ræv i faget, og har derfor også fulgt udviklingen i danskernes respons på evangeliet i mere end 35 år.

- Hvis en kristen, der brænder for det, han eller hun tror på, er der stort set altid nogen, der villig til at lytte. Så tænker de: ”Det må jeg simpelthen høre!”

Mere optaget af følelser end sandhed
- Men jeg oplever også, at der før var et kendskab til kristentroen hos en lidt større del af befolkningen, end der er i dag. De kendte lidt til Bibelen fra deres hjem, skole eller søndagsskole. Og de havde en mening om det: ”Det tror jeg i hvert fald ikke på; Bibelen er fyldt af fejl” osv. Men de havde alligevel en grundtanke om, at noget er enten er sandt eller falsk.

Sådan er det ikke i dag:

- I dag er det meget vanskeligt at få nogen til at erkende, at noget er sandt og at noget andet ikke er det. Folk siger: Jeg tror noget andet end dig, og det har jeg det godt med. Så hvis du har det godt med din tro og jeg med min, så er det jo fint. Folk fokuserer mere på om noget føles godt eller rart.

Evangeliet svarer på usagte spørgsmål
Evangeliet er det mest relevante budskab, der findes, og bør forkyndes klart og tydeligt, mens det også har en form, som siger mennesker noget i dag, mener Torben Østermark. Og det oplever de ikke altid i kirken.

- Nogle oplever desværre ikke, at kirken er relevant. Jeg har talt med hundredvis af mennesker, som fortæller: ”Jeg har prøvet at gå i kirke, men jeg forstod ikke hvad de sagde, der var ikke nogen, der hilste på mig, jeg synes formen var gammeldags” og så videre. Men jeg har også oplevet, at ord og relevante illustrationer kan gøre, at evangeliet også føles relevant for mennesker.

- Evangeliet er altid relevant. Men det skal også føles relevant, fastslår han.

Torben Østermark virker ud fra bopælen i Hvidovre, som han flyttede til efter sin opvækst på den jyske hede. Her har han de sidste 30 år boet sammen sin hustru Kirsten, som han har to børn - og kan glæde sig over to børnebørn – sammen med.
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk