DAGENS ORD: ”Da kom Peter til ham og spurgte: »Herre, hvor mange gange skal jeg tilgive min broder, når han forsynder sig imod mig? Op til syv gange?« v22 Jesus svarede ham: »Jeg siger dig, ikke op til syv gange, men op til syvoghalvfjerds gange.” Mattæus 18:21

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


Fra blodprop i hjernestammen til bogudgivelse.

2020 jun 1

Fra blodprop i hjernestammen til bogudgivelse.

Året er 979.

Hedeby og Dannevirke er besat af den tyske Kejser Otto.

Harald Blåtand er presset af utilfredse stormænd og jarler. Et oprør i det skjulte, anført af Svend Tveskæg samt af mænd fra hans egen hird. Mørke skyer trækker sammen over danernes rige og truer kongemagten.

Rolf er søn af Harald konges mægtige staller Erik Skjold. Han skal til at danne familie med den unge og smukke Asta Hilddatter, men bliver kastet ud i voldsomme begivenheder, der bevirker, at han bliver moden i handling og ord og lærer magtens pris.

Billedet forestiller Rolf Eriksøn i forgrunden og i baggrunden står Harald Blåtand. Huset (Salshuset, Albertslund vikingelandsby.) forestiller Rolfs gård Vikhøj i Skåne.

Bogens undertitel er magt ære og kongedømme,men bogen kan meget mere: Der er beskrivelser fra dagliglivet og om trællenes livsvilkår. Den beskriver også konflikten mellem kristendom og asatro.
Harald blåtand var under stærk indflydelse fra den tysk-romerske kirke. Hvad var hans søn Svend Tveskæg og hvorfor byggede Harald Blåtand ringborgene? Jeg giver et svar på spørgsmålene.

En skønlitterær bog, underbygget af arkæologiske fund.

Alex Wallin fortæller:

Midt i de glade 80ere optog jeg børnefilm sammen med Kresten Jensen fra Evangelisk Børnemission. (I dag Børn og Tro.)

Jeg havde set et jernalderhus af ler og strå, bygget af spejderne. Måske kunne vi lave en vikingefilm om to børn der blev bortfør? Sådan startede det. Jeg skrev lidt på manuskriptet og glemte alt om det.

Så fik jeg en blodprop i hjertet, der rev sig løs og landede i hjernen, nærmere bestemt hjernestammen. Jeg døde heldigvis ikke, selvom det var tæt på. Erhvervsevnen var væk, og hvad kunne jeg så finde på?

En dag fandt jeg manuskriptet frem og begyndte i stedet, at skrive en ungdoms- og voksenbog om vikinger. Hvad jeg ikke var klar over var, at hjernen havde taget skade. Jeg byttede om på ordene og dannede ubrugelige sætninger. Jeg havde mistet nogle evner og måtte næsten begynde forfra med at lære at skrive. De første kapitler var en katastrofe, men idéerne var der og viljen til at prøve var til stede. Gentagne gange rettede min kone Hanna Wallin manuskriptet og frygtede, at jeg ville opgive.

En dag forstod jeg mit handicaps sammenhæng og blev stædig, jeg ville skrive den bog færdig. Når kræfterne tillod det, blev det til nogle linjer eller måske et helt kapitel. Omskrivninger og rettelser i en uendelighed. Det blev langsomt bedre og efter syv år lykkedes det. Jeg havde skrevet min første bog.

En af mine venner foreslog, at jeg sendte manuskriptet til en gammel viking, Søren Bloch-Christensen. Han blev ikke bare grebet af bogen, han blev i fyr og flamme.

Søren Bloch-Christense havde tidligere været illustrator, og tilbød at tegne. Det blev til 12 flotte tegninger. Originaltegningerne er blevet bortauktioneret til fordel for trængte vikingemuseer, der har lidt af pengemangel under Corona krisen.

Hvorfor lige Vikinger? Måske fordi, at det var omkring dette tidspunkt, at danskerne blev kristnede. Det startede min søgen efter vores fælles DNA. Jeg læste den ene bog efter den anden, alt fra Saxo Grammaticus over Vikinger i krig til Jeanette Varbergs Ran, ild og sværd.

Jeg var begyndt at komme på vikingeborgen Trelleborg og skulle vælge min vinkel som viking. Jarler var der i overflod, klædt i fine broderede kjortler eller kofter. En del havde valgt at være håndvækere, men der var ingen trælle og ingen munke.
Jeg vil gøre mig dårligt som træl, og valgte derfor munken.

Nogle hviskede: 'Det kan man ikke, nåh jo, der var også munke i vikingetiden.'

Du kan møde mig på Trelleborg som munken Jon. En af figurerne fra bogen. Billedet er taget i trækirken på Bork vikingehavn

Der er rigtig mange fra vikingemiljøet der er asatro. Måske er asasamfundet det hurtigst voksende trossamfund i dag. I starten skulle jeg lige vænne mig til deres livssyn, og mon ikke at det også var omvendt. I dag laver vi sjov med hinanden og med vores forskellige tro. Jeg er respekteret for min tro og holdninger og det er dejligt. Jeg føler mig hjemme på Trelleborg.

Boganmeldelser:
Jeg blev bedt om at læse noget igennem for en mand jeg egentlig ikke kender - og jeg sagde ja i den tro at det var en bog med et- lidt amatøragtig tilgang, der ville have godt af en gammel “vikings” gode råd.

Og Ihh Guder hvor tog jeg fejl!!

Alex har her fortalt en super lækker historie, hvor man kan mærke vingesuset fra de historiske Sagaer fra de gamle dage. Historien er rent teknisk velfortalt og dybden i personernes bevæggrunde for deres handlinger er højere end ellers. Datidens storpolitik bliver for mig lysende klar og argumentation er dygtig og velovervejet. For een gangs skyld lod jeg mig rive med af fortællingen - trods en travl hverdag kunne jeg næsten ikke lægge bogen fra mig. Jeg blev overrasket over dele af handlingen, enkelte steder kneb jeg en tåre, når smerten over tabet af en af ens kære bliver beskrevet - fiseme godt skrevet.

Søren Bloch-Christensen, efterskolelærer og vikingeentusiast.

I slutningen af 900 tallet. Midt i religionskrigen mellem kristendommen og Asertroen. Midt i konflikterne med Danmarks forskellige naboer og midt i de uendelige magtkampe om kongemagten, møder vi Rolf. Søn af Erik Skjold, Harald Blåtands staller. En ung mand, der bliver voksen gennem kærlighed, udholdenhed og kamp og som lærer magtens pris.

En vidunderlig fængende historie fra først til sidst, men allerbedst, er historieskrivning, der ikke er gået på kompromis, med den faktuelle viden, vi historisk, arkæologisk og skriftlige har om vikingetiden, dens mennesker og menneskets livsforhold.

Bjarne Frøslev, kunstner og runehugger.

Alex Wallin er født i 1956.

Han har været selvstændig freelance fotograf i 25 år. Han er frivillig formidler på Trelleborg, som hører under Nationalmuseet.

Bogen er udgivet i samarbejde med SAXO publish og kan købes på Skriverstuen eller nærmeste boghandler i løbet af juni måned.
Udkommer også som e-bog.
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk