DAGENS ORD: ”Hvis altså Sønnen får gjort jer frie, skal I være virkelig frie.” Johannes 8:36

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Svend Løbner Madsen

Netpræst

Svend Løbner Madsen, journalist, redaktør og mentor

Mail: mail@svendlobner.dk

[ Mere ... ]

 

Gud vil barmhjertighed. Hvad vil jeg?

16 dec. 2019


Love og regler er nødvendige, men gør det ikke alene. Vi må kærlighed og ømhed for at oprette relationer.

Af Svend Løbner
Hvad har en gammel profet med en moderne poet at gøre?
Meget. Profeten Hoseas sagde på vegne af Gud: ”Ej slagtoffer – kærlighed vil jeg.” (Hoseas 6:6)
Poet og sanger Paul Simon synger: “Right and wrong never helped us get along. Just show me some tenderness.” På dansk: Rigtigt og forkert hjalp os aldrig på vej. Bare giv mig lidt ømhed.
Hvad har de to udsagn til fælles? Jo, at rigide love og regler, hvor rigtige og sande de end måtte være, ikke etablerer relationer med hverken Gud eller mennesker. Det gør til gengæld kærlighed og ømhed.

Jeg mødte en politimand i Vollsmose for nylig. De unge flokkedes om ham. Han jokede med dem og gav dem også nogle borgerlige ord med på vejen. De respekterede ham. Han var som en far for dem.
Han havde retten på sin side og kunne arrestere for dem lovovertrædelser, hvilket han også havde gjort nogle gange. Men han får alligevel respekt. De unge retter sig
ind efter ham. Fordi de kan mærke, at han holder af dem.

Jesus er ’fuld af nåde og sandhed’

Love og regler er nødvendige, men de gør det ikke alene. Vi navigerer moralsk efter, hvad der er rigtigt og forkert, men når det kommer til relationer, må vi overskride vores forudfattede moralske opfattelser og bare vise kærlighed og ømhed - også mod dem, der har jokket i spinaten.

Nu vil nogle nok indvende, at vi jo ikke kan lade fem og syv være lige. Nej da, for så ville Jesus jo ikke have citeret den gamle profet og præciseret hvad det sker, når kærlighed omsættes i handling: ”Barmhjertighed vil jeg, ej slagtofre.” (Mattæus 12:7)
Jesus står for retfærdighed. Men han står også for barmhjertighed, og begge dele forenes i ham. ”Og vi så hans herlighed, fuld af nåde og sandhed” (Joh. 1:14).

Det kan ikke illustreres bedre end i beretningen om kvinder, der var grebet i hor. ”Heller ikke jeg fordømmer dig,” sagde Jesus, men tilføjede så: ”Gå bort, og synd fra nu af ikke mere!”
Det var det, jeg så hos politibetjenten i Vollsmose. Han opretholdt standarden og rakte samtidig ud efter de unge. De vidste, at han holdt af dem, men de var også fuldstændig klar over, at de skulle holde sig på måtten.

Kan jeg vie en fraskilt?
Jeg stod selv som præst i et dilemma mellem lovregler og barmhjertighed, da et ungt par opsøgte mig, fordi de gerne ville giftes. Jeg vidste at pigen havde været gift før, men måtte bryde ud af et voldeligt ægteskab. Nu stod hun her og strålede. Hun havde endelig fundet kærligheden.
Hvad skulle jeg gøre? Jeg havde lovreglerne på den ene side, der forbød gengifte. På den anden side holdt jeg af hende og den unge mand, hun havde mødt.
Da jeg bad over det, kom jeg til denne konklusion: Når jeg en dag står foran dommen, vil jeg heller blive dømt for at have været for barmhjertig, end for det modsatte. Og sådan blev det. Jeg viede de to dejlige mennesker og er i dag glad for, at jeg tog barmhjertighedens valg.

Barmhjertighed vil jeg…” Sådan siger Gud. Det er rettesnoren for mig - også mens den ene lovregel efter den anden stirrer mig i ansigtet.Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk