DAGENS ORD: ”Han slettede vort gældsbevis med alle dets bestemmelser imod os; han fjernede det ved at nagle det til korset;” Kolosenserne 2:14

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Bønner af den rette slags

11 apr. 2016

Bønner af den rette slags
Identiteten genfindes i bønnen. Vores valg er i stigende grad en markør for, hvem vi er, og hvilket fællesskab vi gerne vil høre til. Vi skærper ganske enkelt vores identitet gennem valget af hvilken kaffe vi drikker.

Det er ikke længere et enkelt valg at gå på kaffebar eller café i dag. Listen over valgmuligheder bliver længere og længere: Varm, koldbrygget eller med is? Mintchokolade, finsk lakrids eller karamelsmag? Med fedtfattig, soja eller laktosefri mælk?

Vi kan i dag sammensætte vores kaffe på rigtig mange måder, og det gør vi i stigende grad. Ligesom vi også kaffenørder mere og mere derhjemme med specialudstyr og specialdyrket kaffe fra hele verden, ofte til høje kilopriser. Nespresso kapsler og Senseo pudder er industriens nemme og alt for dyrt betalte løsninger, til dem der tror de kan følge med, ved at springer over hvor gæret er lavest, uagtet det at se trendy ud, ikke rækker i den virkelige verden.

Vi gør det, fordi kaffe i dag er knytte op til mere end hygge. Vi vil have kvalitet, når vi drikker kaffe, når vi spiser brød, grønsager, kød, ost, is og dessert. I denne lidt rodløse tid sender vores valg af kaffe – og alt det andet – et signal til omverden om hvem vi er.

Livsstilseksperterne vurderer at dem der vælger et stor café latte ofte er en kvinde eller en blød mand, der ikke går op i kaffe, men bare godt kan lide smagen. Den der vælger sort kaffe eller espresso, hører til de kvalitetsbevidste. Er man virkelig kaffe-connoisseur, tager man den syrlige kaffe, typisk afrikansk eller mellemamerikans. Og er man kaffeelsker, men ikke fuldblodsconnoisseur, vælger man oftere den nødde- og chokoladeagtige smag man finder i kaffen fra eksempelvis Brasilien.

Kaffebaren er stedet hvor flere og flere gear ned, hænger ud og møder andre helt uformelt. Og vil man gerne signalere selvforkælelse og overskud, mens man faktisk er i gang med noget andet, er to-go kaffe blevet den naturlige måde at gøre det på.

Der dog også danskere der drikker kaffe, som de altid har gjort: fra kanden. Men verden har flyttet sig, og der, hvor vanerne ikke er flyttet med, bliver den manglende moderne kaffekultur nærmest symbol på stilstand. Den traditionelle filterkaffe på kanden er blevet billede på forfald og dårlig smag.

Kaffebrygning er blevet et håndværk hvor det handler om kende processens enkelte dele og gribe det helt rigtigt an. Efter den anonyme masseproduktion har fyldt det meste, søger vi igen mod det originale, det håndlavede, det ægte. Med den gode kaffebrygning får man ovenikøbet umiddelbar velvære og følelsen af eksklusivitet.


Bed, så skal der gives jer; søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer. For enhver, som beder, får; og den, som søger, finder; og den, som banker på, lukkes der op for. Eller hvem af jer vil give sin søn en sten, når han beder om et brød, eller give ham en slange, når han beder om en fisk? Når da I, som er onde, kan give jeres børn gode gaver, hvor meget snarere vil så ikke jeres far, som er i himlene, give gode gaver til dem, der beder ham!” Står der i Matt. 7, 7-11. Tænk hvis vi tog Gud lige så seriøst som vores kaffevaner!


Gud give os alle nogle gode stunder sammen med ham – og en god kop kaffe!


Denne tanker i tiden er inspireret af Lars Henriksens artikel om hverdagsværdier i Kristeligt Dagblad den 10. april 2016.
 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk