DAGENS ORD: ”Han giver den udmattede kraft, den kraftesløse giver han ny styrke.” Esajas 40:29

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Bliv ved Guds nåde

14 jul. 2017

Alle oplever at blive svigtet. Alle svigter. Ingen går gennem tilværelsen uden at blive ramt af en uretfærdighed eller for den sags skyld, selv stikker en løgn for at fremstå klogere, modigere eller bedre, end man er.

Svigt kan være uden dybere konsekvenser – og hurtigt være glemt. Og der findes situationer, man ikke glemmer, fordi konsekvenserne er store; måske fatale.

Måske fornemmes et svigt kun i udkanten af ens bevidsthed.
Svigt kan blive til en plagsom følgesvend. Er mistanken født, betyder det mindre, om der i det hele taget er tale om et faktisk svigt eller ej. Som i et Kafkas univers er processen begyndt og en imaginær, men ikke mindre udmattende dommer og forhørsleder driver sit spil. Uden en umiddelbar mulighed for frikendelse.

At leve, blot med mistanken, er nok til at man tvinges ind i et skyggerige med en nagende tvivl, der som en anstrængende ledsager, søger at lokke med bitterhed, regnvejrsdage og fordømmelse.

Tiden er fuld af misundelse, modsigelse, opstand, umådehold, smerte og svigt. Det er der sådan set ikke noget nyt i. Det er set før, det ses nu, og bedre blive det sikkert ikke i morgen. Men vejen ud af skyggerne findes.

På en af Paulus og Barnabas missionsrejser kom de til Antiokia. Undervejs mødte de modstand og bagtalelse, svigt og misundelse. Midt i forvirringen havde Paulus det budskab, at ved forkyndelsen af Jesus Kristus følger syndsforladelse og alt det der ikke kunne gøre os retfærdige ved Moseloven. Så enhver, der tror, er gjort retfærdig ved ham. Opfordringen lød til beboerne i det område som i dag er Tyrkiet, ”at de skulle blive ved Guds nåde.” Det gav mening dengang og det giver fortsat mening i dag.

At blive ved Guds nåde – det giver mening – når vi forstår, at livet kun kan leves forløst. Uden forsoningen i Kristus må vi forblive som fanger i et Kafkas skyggerige. Hvis svigt og løgn står uimodsagt bindes vi i frygt. I Kristus finder vi derimod nåde for os selv og hinanden, så vi kan mødes på vejen – uden frygt.
At blive ved Guds nåde, er også at forholde sig til evangeliet og nådesløfterne i jegform. Bibelens ord er ord, sagt til mig. Ord som Gud åbenbarer ind i mit liv og livssituation. Ord, Helligånden kaster sit nærvær, liv og sit lys ind over. Kunsten er her, at høre, hvad man ikke kan sige sig selv. For eksempel en kærlighedserklæring. Guds kærlighedserklæring lyder i kaldet til at tage imod nåde og forsoning. Det er i jegform og i nutid. At tro er at tage imod og at række ud. At tro på Kristus er at være tilgivet og selv at tilgive.

Lad os blive ved Gud nåde, trods alle svigt og løgne.

Apostlenes Gerninger kapitel 13 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk