DAGENS ORD: ”Og når hans ånd, han som oprejste Jesus fra de døde, bor i jer, skal han, som oprejste Kristus fra de døde, også gøre jeres dødelige legemer levende ved sin ånd, som bor i jer.” Romerne 8:11

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Skamfuldt!

12 aug. 2021

En bred politisk aftale, der skal hjælpe lokalt ansatte, som har hjulpet Danmark i Afghanistan, blev indgået i aftes. Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Alternativet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyser, at man i første omgang vil evakuere 45 lokalt ansatte, der har søgt hjælp fra Danmark.

Derudover vil omkring 200 personer kunne blive evakueret løbende. Også de nærmeste familiemedlemmer vil blive tilbudt evakuering. Det drejer sig i udgangspunkt om ægtefælle/samlever og ugifte børn under 18.

Ansatte, der har arbejdet for Danmark længere end to år tilbage kan stadig søge om hjælp gennem den tidligere indgående tolkeaftale, der kræver, at man personligt er truet.

Aftalen rummer ikke noget om hjælp til afghanere, der har arbejdet for danske medier eller civile projekter.

Ved ankomsten til Danmark skal de evakuerede gennem et sikkerhedsinterview med de danske myndigheder for at afgøre, om de udgør en fare for Danmarks sikkerhed. Hvis det ikke er tilfældet, får de en midlertidig opholdstilladelse på to år. De kan ikke søge om forlængelse af opholdstilladelsen, men de vil kunne ansøge om opholdstilladelse efter udlændingeloven.

Omkring 200 personer kan nu evakueres til Danmark. De er taknemmelige, men mange andre tidligere medarbejdere er ikke omfattet af aftalen. Vi har ladt dem i stikken igen og igen. Skamfuldt!

- Hvor få kan vi slippe afsted med at hjælpe og stadig bevare anstændigheden? Det er den balance, de prøver at ramme. "Danmark redder vores liv" Dagen efter aftalen faldt på plads, er der stor lettelse blandt de afghanere, der arbejder på den danske ambassade i hovedstaden Kabul. Men det betyder, at en stor stribe eks-medarbejdere, der i løbet af den 20 år lange krig har hjulpet Danmark, ikke er omfattet af aftalen. Pinligt!

Blandt dem der lige nu er i livsfare, er de medarbejdere, der bor i distrikter, som Taliban i disse dage har taget kontrol over. For kan de ikke komme gennem Talibans kontrolposter og hele vejen til Kabul, kan de ikke reddes med ud af Afghanistan. Og det er netop det store problem, mener Peter Viggo Jakobsen, professor ved Institut for Strategi og Krigsstudier. At der sker for lidt, og at det sker for langsomt. - Min definition af ikke at lade nogen i stikken er en noget andet end politikernes, siger han til TV 2. Og fortsætter: - Når jeg ser på, hvordan vi har behandlet tolke i både Irak og Afghanistan, er der ikke meget at være stolt af. Man har altid ventet til sidste øjeblik, og der er typisk nogen, der er død inden.

Som kristen har jeg et ambivalent forhold til krig. Grundlæggende er jeg imod brug af våben. Men når nu engang Danmark har påtaget sig en opgave kræver al anstændighed, at vi tager ansvar for alle dem, der reelt har hjulpet os i Afghanistan, og som i hænderne på Taliban vil dø, hvis ikke vi bringer dem i sikkerhed.

Naturligvis er hver og en der bringes i sikkerhed, godt. Tilsvarende er hver og en der dør fordi vi ikke står ved vores ansvar som land, en skændsel. Anderledes kan det ikke gøres op. Når Folketinget ’af realpolitiske hensyn’ er tilbageholdende med at hjælpe, kan det ikke være andet end skamfuldt.


 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk