DAGENS ORD: ”Helbred mig, Herre, så jeg bliver helbredt, frels mig, så jeg bliver frelst, for du er min lovsang.” Jeremias 17:14

[ Forrige ] [ Oversigt over Artikler ] [ Næste ]

Nytårstanker: Gud fordømmer dig ikke

Har du prøvet at blive stemplet: Sådan er du bare! Fordømt: Du bliver aldrig til noget!


Det er ikke særlig behageligt, snarere tværtom. Ordene ætser sig ind i bevidstheden og er for altid indgraveret i tanke og sind – endda, så man tror, andre kan se, hvor undselig man er.


Synd, skyld og skam er tema i kristendommen, men ikke som noget, Gud påfører os. Det kan vi mennesker sagtens klare selv. Gud derimod kommer med frelse, frigørelse og forløsning.


Jeg er ikke kommet for at dømme verden, men frelse den, siger Jesus. Der var ellers nok at dømme da han kom til jord.


Heller ikke jeg fordømmer dig, sagde han til kvinden. Hun var ellers grebet i hor – på fersk gerning oven i købet. Men det var ikke på Jesu agenda. Han kom for at opsøge og frelse det fortabte.


Når vi kommer til Jesus kommer vi ind i en fordømmelsesfri zone. Apostlen Paulus udtrykker det sådan: Så er der da ingen fordømmelse for den, som er i Kristus!


Der er altså ingen fordømmelse fra Guds side. Men hvor kommer så den tunge følelse af fordømmelse fra?


Paulus skriver: Hvem er den, der fordømmer? Gud er den, der retfærdiggør!
Fordømmelsen kan altså påføres os af andre. Deres tilsmudsning kan efterlade snavs på os, så vi føler os fordømt selv om vi ikke er det. Da må vi vaske os rene i ordene: Gud er den der retfærdiggør!


Apostlen Johannes viser os, at fordømmelsen også kan komme fra os selv. Gud er større end vort hjerte og kender alt… Hvad end vort hjerte fordømmer os for…


Som barn kan man vokse op med en skyldfølelse over noget man ikke har skyld i, endsige gøre noget ved. Børn føler fx skyld over forældres skilsmisse. Her skal der lyde et rungende: DET ER IKKE DIN SKYLD! Der er ingen fordømmelse, fordi der ikke er forbindelse mellem skyld og årsag, men mest af alt: Der er ingen fordømmelse, fordi Gud ikke fordømmer nogen. Han sendte Jesus for at frelse, ikke dømme.


Det budskab frigør kræfter i os til at gøre det rigtige og være en ressource for vores medmennesker.


Ikke et dårligt udgangspunkt for 2013.


GODT NYTÅR!

Svend Løbner Madsen


Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk