DAGENS ORD: ”Men han svarede: »Der står skrevet: ›Mennesket skal ikke leve af brød alene, men af hvert ord, der udgår af Guds mund.” Mattæus 4:4

[ Forrige ] [ Til spørgsmålene ] [ Næste ]

Korsfæstelse

Kære Netkirke-folk, jeg vil gerne spørge om der er nogen der ved hvilket kors Jesus Kristus blev dræbt på !?
Nogle mener at det blot er en opretsående pæl, andre at det var et T-kors og andre igen at det var det latinske kors Han døde på. Jeg har læst mig til på internettet at korsfæstelses-proceduren kom fra østen og optaget af Romerne. Hvorfra stammer korsfæstelse fra ? Hvor skal man lede efter faste beviser om dette ? Er der nogle skrifter eller arkæologiske ting som fortæller om dette emne ?
Mange nysgerrige hilsner fra Henning.

Henning Klausen

Svar:

Hej Henning,
Hvor er det dog morsomt at få et spørgsmål, som jeg i hvert fald aldrig har fået før!!
Så jeg sprang jo hen til "Gads danske bibelleksikon" og læste om korsfæstelser!
Man ved ikke helt, hvorfra korsfæstelsen stammer, men man hører om den første gang hos perserne. Under Alexander d. Store (336 til 323 f.Kr.) blev korsfæstelsen mere almindelig - dog blev den mest brugt over for slaver og fremmede (barbarer) - og ikke til frie mennesker. Indenfor romerriget var der fx. forbud mod at korsfæste romerske borgere.
Den jædiske historieskriver Josefus fortæller om korsfæstelsen benyttet politisk mod frihedskæmpere i Judæa...
Nå, videre står der også - som de fleste nok er klar over, at korsfæstelsen er en af de grusomste og mest vanærende henrettelsesmåder.
Man døde af kvælning, dvs. meget langsomt. Langfredag døde Jesus først, men da de to andre endnu ikke var døde, knuste man knoglerne i deres ben og arme, for at de skulle kvæles hurtigere...
En sjov tanke, at dette skrækkelige henrettelsesinstrument nu bliver brugt som smykker og øreringe og pynt af rigtig mange!!! Men det er jo. fordi ALT blev anderledes ved opstandelsen påskemorgen, og hvor de kristne dengang (og lige siden) med ét forstod, at mørket og døden mister sin magt, dér hvor Jesus baner en vej i lidelsen til opstandelse og liv påskemorgen.
Man får faktisk et godt indtryk af korsfæstelser i "the passion of the Christ", som jeg skal se med mine konfirmander lige efter påske - hvis de kan klare det...
Der nævnes i mit gode leksikon, Henning, at forbryderen oftest selv bar tværbjælken ud til korsfæstelsesstedet - eller hele korset, og at man fastgjorde hænderne enten med søm eller med snore om håndledet, mens forbryder og kors lå ned - først da rejste man hele korset op. Den, der skulle henrettes, var afklædt.
En barsk omgang, men dog ikke den værste tortur i verden - der er så mange ufattelige måder, vi mennesker har opfundet til at dræbe andre.
Det fabelagtige ved Bibelens fortælling er, at Jesus jo ikke bare led fysisk, men også psykisk "bar på verdens synd" - og oplevede den gudsforladthed, som mange mennesker kan komme til at opleve - netop derfor har det altid været så vigtigt for kirken, at Jesus Kristus kender vores smerte og ensomhed og forladthed - men at der bag langfredags lidelser, skinner et strålende og levende lys fra påskemorgen!!
Så hermed, Henning - glædelig påske.
Signe, præst



Svaret af:
 
Signe Dorthe Voldby

Signe Dorthe Voldby, Præst
Netkirken

 

[ Stil et spørgsmål ]


Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk