|
DAGENS ORD: |
”så langt som øst ligger fra vest, så langt har han fjernet vore synder fra os.”
Salmerne 103:12
|
|
|
[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]
Præsten & Kogejomfruen
2009 okt 1
PRÆSTEN & KOGEJOMFRUEN
114 opskrifter til kirkeåret.
|
|
|
|
Danskerne køber kogebøger som aldrig før.
Forlagene udgiver tilsammen flere end 100 kogebogstitler om
året. Der købes for millioner af kroner. Den store
interesse for kogebøger er et udtryk for en vækkelse
af sanseligheder og det lægger sognepræst Poul Joachim
Stender, da heller ikke skjul på i "Præsten
& Kogejomfruen", som han har skrevet sammen med Susanne
Engelstoft Rasmussen.
Lad mig med det samme sige, at det er en meget flot bog: smart
lay-out, glittet papir, fantastisk flotte billeder med maden
arrangeret på spændende måder, i nogle tilfælde
lidt for provokerende. |
|
Forfatterparret siger, de ønsker at "lægge
himlen ned i maden eller løfte maden op til himlen"
og så er tonen slået an. De 114 retter, mange af
dem meget spændende, knytter sig til kirkeåret. Det
er en rigtig god idé. Ikke blot til de store Højtider,
men også til Fasten, Trinitatis og Alle Helgens Søndag.
Dertil kommer opskrifter til livets fester: dåben, den
årlige fest på dåbsdagen, konfirmationen og
brylluppet.
Der er også tænkt på maden til døden:
ved begravelsen og en madkurv til gravstedet. Tæt knyttet
til de 114 retter fortælles der bibelhistorie og det gøres
ind imellem ganske spændende. |
|
|
|
Der er mange brød og retter, som vil blive afprøvet
i vores hjem, f. eks.: englenes brød, tårebrød
(usyret), andebryst med brombærsauce, Esaus linsesuppe,
flæskesteg fyldt med urter og nødder, fedekalv,
som Abraham og den fortabte søn, ville have værdsat,
grillet rødtunge i tequilla med salat og udbenet lammekølle
fyldt med sødme og judasører, dertil salat med
fortvivlet bitterhed.
Mange af retterne ser meget indbydende ud og jeg finder det
spændende med en kogebog, der følger kirkeåret,
men der er for mange provokationer i bogen - også i navnene
på retterne. Er det f. eks. nødvendigt at kalde
en spændende dessert for "erotiske kanelvafler med
mangocreme".
I det hele taget bygger bogen ikke kun på sanselighed
i råvarerne og madlavningen, men også i soveværelset
og det er gjort på en sådan måde, at det uvægerligt
vil støde og bedrøve mange.
Det virker som om, Poul Joachim Stender virkelig ønsker
at få mennesker i kirke og nærkontakt med evangeliet,
men han risikerer ved sin facon at skubbe mange væk og
det er synd. |
|
I Jesu navn går vi til bords.
Jeg glæder mig meget over bogens afsnit om bordbøn.,
hvor det hedder, at "det er et moderne fænomen, at
man som dansker ikke takker andre end sig selv for maden".
Der lægges vægt på bordbønnen som indgang
til måltidet og i nogle tilfælde også som udgang
fra måltidet og det hedder: "Børn der vokser
op med bordbøn, får en fornemmelse af, at mad er
mere end mad". Det er også fællesskab. Men det
er der mange danskere, der ikke tager sig tid til i dag.
Bjarne Nederby Jessen
Netkirkepræst
Susanne Engelstoft Rasmussen og Poul Joachim Stender:
Præsten & Kogejomfruen
Unitas Forlag. 264 sider. Kr. 298,-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra
den autoriserede oversættelse af 1992.
|
|
|