Inspiration.
”Jeg lader mig meget ofte - som så mange andre salmedigtere - inspirere af naturen, det spirende liv og Guds skaberværk, fortæller Ole Bækgaard. Det gælder også for hans seneste salme ”Når solen stiger af havet”, en morgensalme, takkesalme, glædeshymne.
- Guds skaberværk fylder os med lovprisning, fordi vi ved, at Han står bag alt i skaberværket - også skabelsen af os.
Hver dag er en ny mulighed, og vi kan vælge at sige fra eller at opleve Hans kærlighed. Hans kærlighed. Han har ingen begrænsninger, favner alle. Det er umuligt at tie, fordi Hans kærlighed omfatter os – Han gav livet, jeg er nødt til at synge af glæde og bare takke Ham!”
Salmerne er en gave
Ole Bækgaards salmer, sange og digte bringer ham en del omkring til sangaftener garneret med oplæsning af digte og ”småsnak”, oftest i kirker, men også i andre forsamlinger.
- Det er dejligt at få lov at se sine ting blive anvendt og mærke menneskers glæde ved at bruge/høre det, man føler, Gud har givet som en af Hans utallige gaver til sine børn.”
Ole Bækgaard har, som nævnt skrevet over 100 salmer. Her i sommer er 60 udkommet i bogen Hjertesprog – når ordet har vinger.
Jette Vibeke Madsen skriver om den i den kristne ugeavis Udfordringen:
”Ole Bækgaard har netop udgivet sine salmer i bogen Hjertesprog – når ordet får vinger. Han skriver salmer i et let forståeligt og mundret dansk, uden kryptiske metaforer og vanskelige religiøse vendinger. Det gør han, fordi han gerne vil formidle kristendommen til ganske almindelige mennesker, som netop ikke er fortrolige med religiøst sprog.”
Videre skriver hun i Udfordringen:
Titlen Hjertesprog – når ordet får vinger udtrykker en grundtvigsk tanke. Ole Bækgaard mener nemlig, at når ord og ånd mødes, får ordet vinger, så det kan flyve af sted. Altså bevæge sig frit og uhindret. Ord uden ånd, derimod, kan være vanskelige og svært tilgængelige. De kan virke dræbende, snarere end skabende.
Ole Bækgaard lægger ikke skjul på, at han holder meget af Grundtvigs salmer, men han erkender, at der er mange ord og udtryk, som gør dem vanskeligt tilgængelige for nutidsmennesker.
Selv vil Bækgaard gerne ramme bredt med sine salmer. Han vil gerne overskride tærskelen mellem kirken og den almindelige verden, som folk færdes i. Han vil skrive, så folk fra forskellige kirkelige retninger kan få glæde af salmerne, og han vil også gerne ramme en stil, som kan bruges af både unge og gamle.
”Det er en kunst at skrive en pinsesalme, som både pinsevenner og folkekirkefolk synes om”, siger han.
Men det har han forsøgt i pinsesalmen ”Gud i det høje sin Helligånd sender”, hvor han bl.a. skriver: ”Sindet fornyes og tungerne gløder / stridende viljer forenes i tro…”
” Jeg holder af at skrive om tilværelsens lyse sider”, siger Ole Bækgaard og tilføjer, med et udtryk fra musikken, at han hellere skriver i dur end i mol.
Salmesang og lovsang har en vigtig funktion i menighedslivet, mener Bækgaard. I fællessangen udtrykkes en enhed, som netop bør kendetegne den kristne menighed. Vers og sang er også et godt middel, når man skal huske noget.
Kendte melodier
Det er første gang, Ole Bækgaards salmer udgives samlet. Det er forlaget Lemian, der står bag udgivelsen.
|