DAGENS ORD: ”Da kom Peter til ham og spurgte: »Herre, hvor mange gange skal jeg tilgive min broder, når han forsynder sig imod mig? Op til syv gange?« v22 Jesus svarede ham: »Jeg siger dig, ikke op til syv gange, men op til syvoghalvfjerds gange.” Mattæus 18:21

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


Volontørliv på et børnehjem i Honduras

2013 feb 1

”At hjælpe den hjælpeløse er som at give Gud et lån” står der i ordsprogenes bog kap.19 v.17. Umiddelbart er det ret sjældent, at jeg støder på nogen, som er specielt hjælpeløse. Men verden er blevet et lille sted, og man behøver ikke gøre sig særlig meget besvær, før man får øje på de hjælpeløse - og rigtig mange af dem endda. Ifølge UNICEF er der omtrent 100 mio. børn og unge på verdensplan, som lever på gaden. Tænk, når man bare slynger et tal af sted på den måde, så er det slet ikke til at forholde sig til den virkelighed, det tal repræsenterer. Hver eneste af de 100 mio. børn repræsenterer et menneskeliv, som indebærer hver dag at skulle hutle sig gennem tilværelsen ved at tigge, stjæle, røve eller prostituere sig. Når man er opvokset i et land som Danmark, med alle de privilegier det indebærer, kan man slet ikke forholde sig til den virkelighed, som alle disse børn og unge lever i, før man har set og oplevet den selv.

Det er blandt andet derfor jeg har valgt at rejse til Honduras som volontør for en organisation ved navn Impact. Jeg er en ung mand på 20 år og mit navn er Samuel Frimand-Meier. Om fire dage fra skrivende stund sidder jeg i et fly på vej til Honduras sammen med en del andre volontører, hvor jeg skal arbejde på et børnehjem lidt uden for hovedstaden Tegucigalpa. Mit håb er, at jeg må få lov til at bidrage med bare en lille smule i kampen mod den uretfærdighed, som gadebørnene og alle de socialt udsatte børn og unge i Honduras er ofre for. Men jeg håber og tror, at mødet med den virkelighed, som ligger så fjernt fra min egen, i lige så høj grad vil være med til at åbne mine øjne for den uretfærdighed, som fattigdommen og korruptionen har skabt, og fortsat skaber, i et land som Honduras.

Mens jeg gik i gymnasiet voksede der en lille drøm frem i mit indre om at se og opleve den latinamerikanske kultur på nært hold, og da jeg søgte på ”Mission i Sydamerika” på Google, faldt jeg tilfældigvis over Impacts hjemmeside. Impact er den kristne hjælpeorganisation Viva Danmarks volontørprogram, som har til formål at sende frivillige ud til projekter, der hjælper gadebørn og socialt udsatte børn rundt omkring i verden. Her kunne jeg læse om masser af unge danskere, som var rejst ud med ønsket om at få lov til at gøre en forskel i verden (deraf navnet ”Impact”, som betyder ”indvirkning” eller ”indflydelse” på engelsk). I takt med at jeg fandt ud af mere om, hvad sådan en rejse ville indebære, gik min motivation til at rejse ud fra mest af alt at være styret af ønsket om at opleve kulturen og sproget, til i endnu højere grad at være styret af ønsket om og længslen efter at få lov til at gøre en forskel for nogle, som er langt mindre privilegerede end jeg selv.

Paradoksalt nok må jeg sige, at jo mere jeg har fundet ud af, hvad min rejse og mit arbejde kommer til at indebære, jo mere har jeg indset, at jeg ikke kan ”redde verden” og måske endda ikke engang ét enkelt barn. Et af vor tids største forbilleder for kristent hjælpearbejde, Moder Teresa, udtalte om sin indsats for at hjælpe gadebørnene i Calcuttas slum: ”Vi føler selv, at det vi gør blot er som en dråbe i havet. Men havet ville være mindre uden den dråbe”. Når Moder Teresa udtaler sig med så stor ydmyghed, på trods af at hun viede hele sit liv til at hjælpe de hjælpeløse, så er det med stor forsigtighed, at jeg tillader mig at citere hende og sige, at jeg håber mit arbejde på børnehjemmet Manuelito i de 4 måneder jeg er der, må gøre lige så lidt, og lige så meget forskel, som en dråbe i havet.

- I sidste ende er den, der vil mærke den største forskel, med al sandsynlighed mig selv.

Hvis du ønsker at vide mere om Impact og Vivas arbejde for at hjælpe gadebørn og socialt udsatte børn rundt omkring i verden, kan du besøge deres hjemmeside: http://www.viva.dk/

Og hvis du ønsker at følge med i mine oplevelser, kan du følge min rejseblog: http://hondurasifoelgesamuel.weebly.com/

Du kan også finde mere information om børnehjemmet på: www.proyectomanuelito.com
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk