DAGENS ORD: ”Da kom Peter til ham og spurgte: »Herre, hvor mange gange skal jeg tilgive min broder, når han forsynder sig imod mig? Op til syv gange?« v22 Jesus svarede ham: »Jeg siger dig, ikke op til syv gange, men op til syvoghalvfjerds gange.” Mattæus 18:21

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


Præst bag ny avis for det flerkulturelle Danmark

2019 nov 1

Præst bag ny avis for det flerkulturelle Danmark

Journalist og netpræst Svend Løbner har overtaget Netavisen Sameksistens og driver den nu med en redaktion af frivillige ildsjæle.

Svend Løbner Foto Michala Linn
- Vi har fået en masse nye vidunderlige mennesker til landet. Lad os byde dem velkommen, bygge venskaber og lære af hinanden. Det flerkulturelle Danmark er en realitet.

Det fortæller Svend Løbner, der er journalist, forfatter og foredragsholder og selv er vokset op mellem flere kulturer i Tanzania. Mange kender ham som netpræst i Netkirken.

Støtte individet. Styrke fællesskabet.
Men nu har han også involveret sig i et nyt medie. Netavisen Sameksistens startede for 10 år siden med det formål at bygge bro hen over etniske, kulturelle og religiøse forskelligheder. Da redaktør Bent Dahl Jensen gik på efterløn i sommer, tilbød Svend Løbner at drive avisen videre.

Målet er det samme, men målgruppen er udvidet efter devisen: ”Støtte individet. Styrke fællesskabet.”

- Vi tager udgangspunkt i at det flerkulturelle samfund er det nye normale. Vi er forskellige; let’s face it! Men forskellighed er ikke en svaghed, men en styrke. Derfor er der ingen grund til at problematisere kulturforskelle – det skal politikere nok sørge for. Vi vil i stedet fokusere på det gode, det smukke og det berigende ved at være mange kulturer i samfundet.

Oplev berigelse ved flere kulturer
Et af de første tiltag var at samle en gruppe frivillige skribenter. Der er nu en redaktion på ca. 8 personer med forskellig baggrund og en del, der skriver til avisen af og til.

I avisen kan man lige nu læse om en verdenskendt trommeslager i Aarhus som kommer fra De Caribiske Øer. Han vil vise med sin musik, at fattige kan rejse sig og føle værdi. Man kan læse om en dansk-palæstinensisk pige, som har fundet hvile i sin identitet og henter styrke fra begge kulturer. Og om en kvinde, der i såkaldt dialogisk pædagogik hjælper udsatte børn med anden etnisk baggrund til en sund udvikling. Man kan også følge med i den skarpe debat om afviste asylansøgere i Sjælsmark, flygtninge i Middelhavet, klimakrisen, der går mest ud over de fattige osv.

Historierne er mange. Hver uge sendes et nyhedsbrev med to portrætter eller reportager, en leder eller debatindlæg og 3-5 nyheder. Nyhedsbrevet er gratis. Der er 4.500 brugere på hjemmesiden hver måned, og 1.440 følger avisens Facebookside tæt.

Vil nå de unge
Men det er ikke nok for Svend Løbner:

- Netavisen Sameksistens skal blive endnu bedre til at nå de unge. Rasmus Paludan sendte i foråret chokbølger gennem det danske samfund med sine fremmedfjendske provokationer. Men det mest forfærdelige var, at så mange stemte på ham, og især at så mange unge helt ukritisk sympatiserer med ham. Jeg håber at avisen kan bidrage til unges dannelse, så de lærer at reflektere dybere og få nuancerne i debatten med.

- Avisen vil få et mere ungt design og blive endnu mere kendt gennem unges medier, bl.a. Instagram. Men det kræver penge. Derfor søger jeg fonde lige nu. Og derfor har det betydning at så mange som muligt besøger siden, abonnerer på nyhedsbrevet og følger os på Facebook.

Den kristne forbindelse
Men hvad er egentlig forbindelsen mellem præsten og redaktøren Svend, altså kristendommen og den medmenneskelige sameksistens?

- Vi er først og fremmest mennesker, som er skabt i Guds billede og derfor uendelig værdifulde. Som kristen har jeg Jesus som forbillede, og han behandlede alle mennesker med stor respekt. Bibelen er Guds kærlighedsbrev til menneskeheden. Kort sagt: Gud skabte alle mennesker, Jesus sonede alle mennesker synd og Helligånden er udgydt over alle mennesker. Det er fuldbragt. Det sætter os fri til at elske alle mennesker. Og det motiverer mig, fortæller Svend Løbner.

At han har særlig kærlighed til det flerkulturelle ses af hans forfatterskab, hvor han bl.a. sammen med psykolog Maria Christensen har udgivet bogen Flerkulturelle Rødder på Dansk Psykologisk Forlag. Hans bog Kristus i Verdensreligionerne får også mere udbredelse, og hans seneste bidrag, bogen Tro og Videnskab (af professor Peter Øhrstrøm mfl.) er gået som varmt brød og er nu udkommet i 2. oplag.

Læs netavisen på www.sameksistens.dk.
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk