DAGENS ORD: ”Hvis altså Sønnen får gjort jer frie, skal I være virkelig frie.” Johannes 8:36

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Hans Fhær Larsen

Netpræst

Hans Fhær Larsen, Netpræst, formand netkirken
Græsted Frikirke

Mail: hans.fhaer@gmail.com

 

Jesus sover ikke, selv om det nogle gange ser sådan ud.

1 jul. 2020

Bodil og jeg nyder fortsat det maritime liv på vores 46fod sejlbåd Anna. Jeg har fået ny forståelse for livet, når der opstår pludseligt opståede situationer, der får en til at tænke lidt dybere over livet.
Jeg vil tage jer med på 2 friske oplevelser i mit liv, som har fået mig til at tænke dybere over livet.

Første oplevelse.

Joh 21:3-8
Simon Peter sagde til dem: »Jeg tager ud at fiske.« De sagde: »Vi tager med dig.« De tog af sted og gik om bord i båden, men den nat fangede de ingenting. Tidligt om morgenen stod Jesus på strandbredden; disciplene vidste dog ikke, at det var Jesus. Han sagde til dem: »Børn, har I noget at spise?« »Nej,« svarede de. Han sagde til dem: »Kast nettet ud på højre side af båden, så skal I få fangst.« De kastede det ud, og nu kunne de ikke trække det ind igen, så mange fisk var der. Den discipel, Jesus elskede, sagde til Peter: »Det er Herren.« Da Simon Peter hørte, at det var Herren, bandt han tøjet om sig – han var ellers nøgen – og sprang ud i vandet. De andre disciple kom i båden, de var nemlig ikke langt fra land, kun omkring to hundrede alen, og de havde nettet med fiskene på slæb.

Som sejler og livet på havet, er det jo en selvfølge, at jeg skaffer en del af føden fra havet. Tager ud og fiske og kommer hjem med aftensmaden. Jeg har således anskaffet fiskegrej. En gummibåd, flere fiskestænger og en masse blink, så er jeg klar. Så skal der bare en god portion tålmodighed til så er den hjemme.

Første gang jeg lovede Bodil at stå for aftensmaden, købte hun remulade, friske nye kartofler og andet fisketilbehør, og jeg tog på havet. Efter nogle timer, måtte jeg ringe hjem og sige. Vi må finde på noget andet. »Børn, har I noget at spise?«, nej! Så vi måtte købe noget andet. Jeg mærkede skuffelsen ved ikke at kunne klare aftensmaden.

Nogle dage senere var jeg taget ud for at fiske igen. Endelig fangede jeg så en fisk. Det var fantastisk vejr og jeg var bare taknemmelig over hele situationen. Mig alene på havet, en brændende sol og små klukkende bølger. Jeg trækker så snøren inde og, ja der er en pæn fisk på krogen. Den har nogle flotte farver. Det må være en ørred, men nej jeg så de karakteristiske pikke på ryggen. Det var en Fjæsing, en yderst giftig kammerat at lege med. Jeg ville tage den af krogen og ville passe godt på pikkende. Jeg tog forsigtigt fat under gællerne for at få den af krogen. Jeg var bare ikke klar over, at den også havde giftige pikke under gællerne. I løbet af et øjeblik skiftedes min dag fra den skønneste dag til et smertehelvede, som jeg ikke havde kunnet forestille mig. Himmelen var ikke længere blå, solen betød ikke mere. Nu skulle jeg bare i land. Den gamle film ”fiskerne” dukkede op for mine øjne. Her var en fisker der blev stukket af en Fjæsing, og døde af det. Ville jeg nå land før jeg besvimede?

På nettet kunne jeg læse, at det var meget sjældent man dør af Fjæsingstik, men at det er meget, meget smertefuldt i en 3-4 timer. Og det var rigtigt. Min hånd lignede en oppustet gummihandske og hævelsen kunne godt holde nogle måneder står der. Hvor var Gud? Hvorfor skulle min dag ændres på et sekund? Der er gået 14 dage, og min hånd ligner stadig noget man ikke vil blive ramt af. Gud sover ikke. Han har ikke taget os ud af verden, men lader os lærer af de oplevelser, som vi kommer igennem. Jeg lærte, at jeg kan stole på ham. Han var der i smerten og trøstede mig, lod mig overleve og stilnede smerten. Jeg lærte den stakkels Fjæsings anatomi på den hårde måde. Det kommer ikke til at gentage sig, på den måde.

Den anden oplevelse.

Matt 8:23
Jesus gik om bord i en båd, og hans disciple fulgte ham. Da blev der et voldsomt uvejr på søen, så båden skjultes af bølgerne. Men han sov. Og de kom hen og vækkede ham og sagde: »Herre, frels os! Vi går under!« Men han sagde til dem: »Hvorfor er I bange, I lidettroende?« Da rejste han sig og truede ad storm og sø, og det blev helt blikstille. Men folk undrede sig og sagde: »Hvem er han, siden både storm og sø adlyder ham?«


Så sejlede vi afsted på sommerferie, og havde en fantastisk tur hen nord om Sjælland, vind, vejr og hav var så ideelt, så smukt. Livet kunne ikke blive skønnere. Næste dag fortsatte vi i et noget mere blæsende og skyet vejr. Fulde sejl og en pæn fart på omkring 8 knob. Ud på eftermiddagen kom der flere skyer, og på et tidspunkt sejlede vi mod en skyfront, der lagde sig tungt ned over havet foran os. Jeg tænkte der nok kunne være noget vind, men jeg havde ingen anelse om hvor meget. Vi røg lige ind i en storm med hagl og regn, der lagde den 10 tons tunge båd ned på siden som en nøddeskal på havet. Alt væltede rundt neden under og nu skulle der handles hurtigt. Vi fik sejlene løsnet, motoren startet, så båden rejste sig igen, og så rullet de blafrende sejl ind. Bølgerne rejste sig om båden, og råbet fra vores hjerter var. »Herre, frels os! Vi går under!« Han var der, Han sov ikke og vi kom gennem fronten til mere stille vande.

De 2 historier har kastet lys over 2 beretninger fra Bibelen Hvor disciplene kommer til kort. De har gået sammen med Jesus i 3 år og set alle de mirakler han har gjort, og hørt ham fortælle, og alligevel kommer der nye situationer, som ikke har noget fortilfælde. Gud lader sig ikke regne ud. Vi vil aldrig kunne sætte ham ind i en formel og regne Ham ud. Han har en ny løsning på en ny udfordring. Hans mål er at få os til at have tillid til ham, uafhængigt af omstændighederne.
Jeg drømte om at fange de skønneste fisk. Jeg drømte ikke om at blive stukket af en Fjæsing. Jeg drømte om en sommerferie i det danske sommerland, ikke om at kuldsejle i en storm. Vi kommer ud for uforudsigelige hændelser, med uforudsigelige løsninger.

Nu sidder jeg nede i kahytten, blæst inde på Samsø, med min bamse hånd. 2 friske oplevelser om, at vi er meget små i denne verden, og får meget at tænke over gennem vores oplevelser

Hilsen HansBibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk