DAGENS ORD: ”Hvis altså Sønnen får gjort jer frie, skal I være virkelig frie.” Johannes 8:36

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Ivan L. Jakobsen

Netpræst

Ivan L. Jakobsen, Tidligere sognepræst
Netkirken

Mail: ivanljakobsen@gmail.com

 

Godt Nytår 2021

1 jan. 2021

Allerførst
Godt Nytår.For snart et år siden begyndte jeg min Nytårs-prædiken med at ønske, at 2020 ikke blot må blive et "godt nytår" -
men "et velsignet Herrens år".

Men blev 2020 så et godt "Herrens år", eller et forfærdeligt "Herrens år"? Og jeg må da indrømme, at 2020 på grund Covid19 har været et svært år for mange.

Alligevel har vi her i landet mere grund til TAK end AK. Det mindes vi om gennem medierne hver dag, når vi hører om større antal syge og døde, - og mere indgribende restriktioner i næsten alle andre lande end hos os. Og det er ikke nogen selvfølge.

Vi må takke Gud for de mennesker, der på mange forskellige måder arbejder for at "vi" kommer godt gennem krisen. Både for dem, der er med til at forebygge bl.a. gennem de nye vacciner - og for dem, der er med til at vise omsorg og helbrede.
Og så må vi blive ved med at bede for dem, der har brug for hjælp - og for dem, der hjælper.

Allermest er der grund til taknemmelighed over, at Gud stadig ikke er ligeglad med os: Med Jesu ord: For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv. For Gud sendte ikke sin søn til verden for at dømme verden, men for at verden skal frelses ved ham. (Johannes-evangeliet kapitel 3 vers 16-17).

Hvad kan vi så "gøre" for at 2021 bliver et mere positivt og velsignet Herrens år?
Allerførst tror jeg, at det er utroligt vigtigt, at vi er taknemmelige for, at vi får lov at begynde på et nyt år.
Og så må vi byde det velkomment, som Grundtvig gør i sine Nytårssalmer "Vær velkommen, Herrens år". (Den Danske Salmebog nr. 74 om Kirkens Nytår 1. søndag i Advent - og nr. 712 om Nytårsfejringen 1. januar).
Det nye år rummer en lang række udfordringer, muligheder, nye oplevelser, nye indtryk – og forhåbentlig mange nye glæder.

Og det tror jeg, at Gud ønsker os af hele sit hjerte.
Det synes jeg, at Grundtvig så stærkt digter om i Adventssalmen.

Her minder Grundtvig os om alt det, som Gud har gjort, for at give os et på allerbedste måde Herrens år.
Først "Julenat, da vor Herre blev fød, - da tændte sig lyset i mørkets skød". Og når vi nu skriver 2021, skyldes det jo, at vi har noget at regne ud fra. Hermed mener jeg ikke det kedelige udtryk ”fra vor tidsregnings begyndelse” – men det langt mere livsbekræftende ”efter Kristi fødsel”. Netop Jesu Kristi fødsel, som vi lige har fejret, giver grund til glæde og håb.

Jesu fødsel blev fulgt op af Jesu liv, hvor Han gik rundt og gjorde alle ting vel; Han fortalte om Guds kærlighed; Han rakte mennesker Guds kærlighed, endda så meget, at Han døde af det. Men, Jesus Kristus vandt over døden, og det giver for alvor grund til stor glæde og håb.
Det udtrykker Grundtvig med ordene: "Påskemorgen, da Herren opstod, - da Livstræet fæsted i graven rod".

Og så minder Grundtvig os om, at selv om Jesus nu er i Himlen, hos Gud, så har Han stadig øje for os, så vi aldrig behøver at være alene:

"Pinsedag, da Guds Ånd kom herned, - da nedsteg Guds kraft til vor skrøbelighed." Vi må derfor blive ved med at søge fællesskab med Gud, fordi Han i Jesus Kristus og gennem Helligånden har søgt fællesskab med os. Vi må søge Gud i samtale/i bøn og vi må søge Gud gennem Bibelen og i gudstjenestens fællesskab med Ham og hinanden

Vi må med Grundtvigs ord gøre det i tillid til, at "Herrens år med vor Guds velbehag - nu bringer os glæde hver Herrens dag."

Jo, Gud har gennem Jul, Påske og Pinse gjort alt, hvad der skal til, for at 2021 må blive et på allerbedste måde velsignet Herrens År.

Så byd det velkomment - og byd Gud velkommen i dit liv.

Her et forslag til en bøn:

Kære Gud.
Tak, fordi vi må tro, at du ønsker at give os et velsignet Nytår. Tak fordi du gennem Jesus har gjort alt det, der skal til for at 2021 må blive et positivt Herrens år - og tak fordi du gennem Helligånden kommer til os hver dag.

Tak fordi du kender mig på godt og ondt. Tak, at din tilgivelse og kærlighed er udstrakt også til mig, - netop fordi Jesus gik gennem lidelse og død også for mig – og opstod til nyt liv også for mig.

Tak, at du gennem Helligånden vil hjælpe mig med at tro og blive ved med det.

Hjælp mig til at finde et sted – en kirke – hvor jeg gennem dit ord i Bibelen og i Helligånden kan være sammen med andre om at lære dig at kende, sådan som du kender mig.
Amen.


Godt og Velsignet Nytår.


Ivan L. Jakobsen
Tidl. Sognepræst

NB.
På "Den Danske Salmebog Online" kan du finde tekster og melodier til begge Grundtvigs Nytårssalmer- som til alle Salmebogens 791 salmer.


Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk