DAGENS ORD: ”Helbred mig, Herre, så jeg bliver helbredt, frels mig, så jeg bliver frelst, for du er min lovsang.” Jeremias 17:14

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

C.S. Lewis

20 nov. 2013

Fredag den 22. november 1963
Døde en af det tyvende århundredes helt store skikkelser, C.S. Lewis. Hans dødsdag er også den selv samme dag, hvor mordet på præsident Kennedy fandt sted i Dallas, USA. Alligevel er det her på siden af større betydning at mindes Lewis end Kennedy, for Lewis er fortsat aktuel, mens Kennedy mest af alt er gledet ind i historien som en af de første moderne politikere.


Clive Staples Lewis blev født den 29. november 1898 i Belfast. Lewis er en af århundredes mest betydende kristne forfattere. Han spændte vidt og skrev en mangfoldighed af bøger af meget forskellig art.


I offentligheden var hans rigtige fornavne nærmest totalt ukendte, for han blev altid omtalt som C.S. Lewis. Han kaldte sig selv det meste af livet, for Jack, blandt venner og familie. Det begyndte efter familiens hund Jacksie, blev kørt over. Fire år gammel erklærede han, at fra da af, hed han Jacksie. Han nægtede ganske enkelt at svare, når han blev kaldt andet. Jacksie blev siden hen til Jack.


I 1908 døde hans mor, da han kun var ni år gammel. Lewis blev naturligt opdraget som kristen, men allerede omkring 13-årsalderen, begyndte han at nære en dyb vrede mod Gud, på grund af verdens uretfærdighed. Snart efter udviklede han en klar ateisme, der holdt til han i begyndelsen af trediverne gav Gud den indrømmelse, ”at Gud ER Gud.”


I 1917 lod Lewis sig hverve til den britiske hær. Han blev officer ved det lette infanteri og på sin nittenårs fødselsdag kom han til fronten ved Somme i Frankrig, hvor han mødte en anden irer, Paddy Moore. Moore og Lewis aftalte med hinanden, at hvis en af dem faldt, skulle den anden tage hånd om hans familie. Moore faldt i kamp i 1918. Efter krigens afslutning opsøgte han Paddy’s mor og sørgede for at hun kunne flytte ind hos ham. De boede sammen indtil fru Moore i 1940’erne blev dement og kom på plejehjem. Han besøgte Paddys mor hver dag og betalte for hendes pasning, indtil hendes død i 1951, så Lewis holdt virkelig sit løfte!


Lewis var karakterfast siden sin tidligste barndom og gik ikke på kompromis med sine holdninger. Det gjaldt i alle livets forhold. Han var overordentlig kritisk over for dyreforsøg, han afskyede det britiske kostskolesystem og forsvarede den kristne tro i sin klassiske, rene form, mere skarpsindigt end de fleste.


Lewis var en dygtig og klog akademiker og professor indenfor middelalder- og renæssancelitteratur. I den brede offentlighed er det dog mest som børnebogsforfatter og i voksenlitteraturen, dels som apologetisk, dels som science fiction forfatter, at han er kendt og verdensberømt.


Narnia-serien i syv bind er utvivlsomt det mest kendte af hans arbejde. Historien om Narnia låner både fra græsk og romersk mytologi, fra engelske og irske eventyr, men hovedtemaet er, når den røde tråd i eventyrene afdækkes, de kristne temaer og værdier. Fortalt så både skabelsen, syndefaldet, sonofferet og opstandelsen, såvel som kampe og håb står lysende tilbage, uden at eventyrene blive hverken anmassende eller omklamrende i deres form og fortællestil. Eventyret er eventyrligt fortalt!


Mere Christianity (Det er kristendom) er den fornuftige fremstilling af sandheden i kristendommen, der til trods for, at det oprindeligt var et radioforedrag fra 40’erne, stadig er en aktuel bog at give til en tvivler på Guds eksistens. Som science fiction forfatter, er det The Great Divorce (Den store skilsmisse), The Screwtape Letters (Fra Helvedes blækhus) og rumfarts-triologien Space Trilogy, han er mest kendt for.


Lewis var bl.a. nær ven med J.R.R. Tolkien og er den der mere end andre opmuntrede Tolkien til at skrive sit eventyr om ringen. Tolkien for sin del var den, der overbeviste Lewis om, at de forskellige kultures myter er Guds måde at forberede verden på evangeliet om Jesus Kristus, som verdens frelser. En af de hindringer, ateisten Lewis ellers havde kæmpet med, tidligere i livet.


Interessen for Lewis liv har affødt flere biografier og desuden en film fra 1993, kaldet Shadowlands. Filmen omhandler hans forhold til Joy Davidman Gresham, en amerikansk kvinde af jødisk baggrund, der havde været ateist og kommunist, men som blev kristen i 1946. Joy var 16 år yngre end Jack. Efter sin omvendelse begyndte hun at skrive til ham, og han blev en mentor, såvel som en ven for hende.


I 1952 rejste Joy for første gang til England for at besøge ham sammen med sine to sønner. Hun besluttede at blive og flyttede ind i et hus tæt ved Lewis. Hun var digter, forfatter og overordentlig intelligent. Hendes umiddelbarhed, hendes energi og karisma berørte den ellers lidt reserverede Lewis. I 1956 blev de borgerligt viet for at Joy kunne blive i England, men i takt med at Joy blev mere og mere syg udviklede deres kærlighed til hinanden sig, så de i 1957 blev kirkeligt viet ved hendes hospitalsseng. De fik tre lykkelige år sammen, inden hun til sidst bukkede under for kræften og døde i 1960. Efter Joys død blev hendes to halvvoksne sønner hos Lewis. Han testamenterede sin ejendom og sine rettigheder til dem. En af dem er Douglas Gresham, der i dag er en af de førende fortalere for Lewis’ bøger og medproducer på Disneys filmatiseringer af Narnia-bøgerne.


Efter Joys død udgav Lewis under pseudonym ”A Greif Observed” (En sorgens dagbog) hvor han ærligt deler sin smerte og sin tvivl med læseren. Denne bog ligger også til grund for ovenfornævnte film og for et skuespil.


C.S. Lewis gav med sit liv og sin gerning meget til andre. Derfor er hans forfatterskab og hans liv en fortsat kilde til fornyelse, liv og visdom for mange mennesker, der får berøring med hans tænkning. Lewis var ærlig og reel, klog og formidlende, så selv 50 år efter hans død er hans ord og vidnesbyrd karske, friske og aktuelle. Lewis udfordrer stadig dem, der giver sig i kast med hans bøger!

Læs ham!


 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk