DAGENS ORD: ”Tænk ikke hver især på jeres eget, men tænk alle også på de andres vel.” Filipperne 2:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Jøder flygter fra Malmø.

1 maj. 2010

Under 2. Verdenskrig flygtede jøderne fra Danmark til Sverige. Nu flygter de fra Malmø på grund af stigende antisemitisme.

I Danmark og i Israel er meddelelserne fra Malmø om jødeforfølgelser blevet modtaget med bange følelser over en sådan udvikling i et land, der i så mange år har været kendt for tolerance og som et fristed for forfulgte mennesker.

Hvad er det egentlig, der sker i Malmø? Hvorfor er vi vidne til, at der indløber en strøm af meddelelser fra Malmø om overgreb mod jøder.

Malmø har 285.000 indbyggere, hvoraf de 60.000 er muslimer. Deres stemmer er betydningsfulde for svenske politikere ved valg, og det præger situationen.

Jøder har levet i Malmø i flere hundrede år, men nu omfatter den jødiske befolkning blot 700 personer, en halvering af antallet gennem de sidste 20 år.

Ifølge Malmøs politi blev der i 2009 rapporteret 115 ”had-forbrydelser”, hvoraf de 52 var antisemitiske. Den udvikling tog fart efter Israels offensiv mod Hamas i Gaza-striben. Det skabte dyb harme blandt Malmøs arabiske indvandrere.

En 31-årig rabbiner har til en israelsk avis sagt, det er en typisk situation, når han går ned ad en gade, at der bliver råbt af ham fra en bil med unge muslimer, som ruller vinduet ned og råber ”jøde”, mens de ”giver ham fingeren” og siger noget på arabisk. Han har også været ude for, at blive jaget af en bus af en ung mand, der råbte ”Heil Hitler”. Det var direkte farligt, da en bil pludselig bakkede imod ham, da han gik på fortovet.

En af de svenske jøder, der føler, han må forlade den by, hvor hans slægt har boet i generationer, er den 32-årig advokat, Marcus Ellenberg, som har besluttet at immigrere til Israel med sin kone og to små børn, fordi han føler, han ikke længere kan leve i Malmø. Han siger, at han kender mindst 15 andre jøder, der vil gøre det samme.

Danske jøder følger intenst udviklingen for jøderne i Malmø, og de har besluttet at sende en delegation dertil for at give udtryk for solidaritet og sympati udfra devisen: ”I dag er det jer, i morgen kan det være os”.

Danske jøder har også fornemmet en stigning i muslimsk antisemitisime, men er ikke så bekymrede, fordi politiet, staten og myndighederne tager situationen seriøst og har den under kontrol.

Yitzhak Loewenthal, fra en international jødisk organisation i København, siger, at situationen er anderledes for jøderne i Malmø, som føler sig usikre, ”fordi den politiske vilje ikke er der”.

”For hvert år bliver situationen for os værre, og forholdene er blevet utålelige”, siger advokat, Marcus Ellenberg. ”Jødiske børn må ofte eskorteres af vagter, når de skal i børnehave, og der er altid vagter ved det jødiske center, som muslimer flere gange har prøvet at bryde ind i.”

Bjarne Nederby Jessen
Netkirkepræst