DAGENS ORD: ”Sådan har jeg talt til jer, for at I skal have fred i mig. I verden har I trængsler; men vær frimodige, jeg har overvundet verden.” Johannes 16:33

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


Gospelkor i Ølstykke

2008 maj 1

Gospelværksted

i aftenskolen i Ølstykke.

Af Bjarne Nederby Jessen.
 
Koret Happy Gospel Choir har 53 medlemmer og giver 7-8 koncerter om året, flere gange i lokalområdet. To gange om året inviterer Fælleskirken til en Gospelgudstjeneste, hvor koret medvirker som en central del af gudstjenesten.

Det er mandag aften. Det er mørkt og råkoldt. Lidt efter lidt viser der sig flere og flere billygter på grusparkeringspladsen foran Fælleskirken i Ølstykke. Enkeltpersoner eller smågrupper finder ind i kirkesalen, der efterhånden tæller 53 glade mennesker, der hilser på hinanden, giver knus og griner sammen, inden man går i gang med aftenens korøvelse. Det er "Happy Gospel Choir", der holder øvelse under ledelse af Stig Möglich Rasmussen, som er uddannet operasanger, men spænder over et bredt repertoire.

2008 er "Sangens år", men for gospelkoret "Happy Gospel Choir" er det "Sangens år" hvert år. Koret blev startet i februar 2000 under FOF og har ca. 70 medlemmer, ikke-professionelle sangere, en stor del har aldrig sunget i kor før. Har man lyst til at være med, er det eneste krav, at man har lyst til at synge eller at lære at synge.

Koret giver 7-8 koncerter om året, flere gange i lokalområdet, 2 gange om året inviterer Fælleskirken til en Gospelgudstjeneste, hvor koret medvirker som en central del af gudstjenesten.

"Happy Gospel Choir" har til huse i Fælleskirken i Ølstykke, men kun 4 af korets medlemmer tilhører menigheden. Derudover er der 11-12 bekendende kristne fra andre kirkesammenhænge. Men de fleste er med "bare" fordi, de har lyst til at synge gospel og på den måde er de med til at forkynde evangeliet. Stig Rasmussen fortæller til Udfordringen, at der er nogle, der er blevet kristne ved at være med i gospelkoret og tror, at organiseringen gennem FOF har været med til at fjerne en vis berøringsangst i forhold til frikirken. Berøringsangst er i øvrigt det sidste man tænker på ved korøvelsen.

Denne aften er fælleskirken fyldt med glæde, gensyn, højt humør, muntre indslag, godt kammeratskab og masser af sang. Stig Rasmussen er i topform og lader koret starte med en række afslapningsøvelser og toneøvelser, inden lokalet genlyder af glade toner, frisk gospelsang. Hallelujakoret fra Händels Messias i en rytmisk udgave gjalder så taget er ved at løfte sig. Og snart lytter vi til smilende, klappende, rockende mennesker, der synger "I want to praise you", "Jesus helps you to recieve", "I'm gonna keep on singin'". Man bliver simpelthen i godt humør.

Jeg spørger Stig Rasmussen om, hvad formålet med koret er og svaret falder uden tøven: "At vække folks begejstring for at udtrykke sig musikalsk, opleve glæde og umiddelbar adgang til noget større, til Gud", og han fortsætter: "Man kan opleve folk komme til øvelse trætte efter en hård dag, men snart lægger de dagens bekymringer bag sig, livsglæden sprudler - og de tager hjem fuld af energi!"

Fra pilot til gospelsanger.

Et af korets medlemmer er Stefan G. Rasmussen. Mange vil kunne nikke genkendende til ham. Som SAS-pilot blev han verdensberømt, da han 2. juledag 1992 sad i et fly på vej fra Stockholm til Kastrup. Her oplevede han alle piloters mareridt, da først den ene og hurtigt efter den anden motor satte ud.

I stilheden mellem himmel og klippefyldt jord var sekunderne som dage. Mens passagererne forberedte sig på at dø, arbejdede Stefan G. Rasmussens hjerne koldblodigt. Alle de flyvetekniske sikkerhedsrutiner, han havde lært i tiden som jagerpilot og siden som luftkaptajn på rutefly, kørte som en film for det indre blik. Mens flyet satte kurs mod jorden med 600 kilometer i timen, spejdede Stefan ud ad cockpittets vinduer. Fandt en nåleskov og brugte trætoppene som fartbremse, stødpude og landingsbane. Operationen lykkedes. Alle overlevede det dramatiske styrt og historien gik verden rundt. Stefan G. Rasmussen fik efterfølgende problemer med hukommelsen og senere også tinitus. Alligevel kan han være med i koret og han siger til Udfordringen: "Min medvirken i koret hjælper mig til at træne hukommelsen op. Sangen har hjulpet mig og så er det vidunderligt at kunne være med til at forkynde den kristne tro gennem sin sang. Jeg mødte troen i mit hjem. Min far fortalte efter årene i koncentrationslejren i Tyskland: "Det var kærligheden til mor, troen og mit Fadervor, der hjalp mig igennem." I spejderlivet oplevede Stefan, at troen blev mere rodfæstet og det helt store gennembrud fik han i forbindelse med flyveulykken.

Ved korets juleafslutning holdt Stefan Rasmussen andagten og søndag den 2. marts prædikede han i Fælleskirken i Ølstykke. Han har efterhånden prædiket i en række kirke, ligesom han holder foredrag mange steder.

Stefan G. Rasmussen har været med i koret i 3 år.

Hvad betyder det for dig at være med i koret? "Meget. Vi har et fantastisk godt fællesskab og sangen giver mig meget. Gospelsangen har en stor mission i at få folk til at søge Gud.

Hvordan er det for dig at være med til at forkynde det kristne budskab gennem din medvirken i koret? "Jamen det er dejligt at få lov til at forkynde evangeliet på en meget enkel måde gennem gospelsangen, der har mange gentagelser og ofte går lige ind hos folk. Mennesker kan møde Gud gennem gospelsangen og så må det dybere Guds-liv komme bagefter.

Kunne du nævne en særlig oplevelse fra koret? "Ja, det er den sangglæde, der stråler ud af nogle af vore dygtige solister. Det er en god oplevelse, når mennesker kommer igennem med deres sang, Når det kan mærkes, at de tror på det de synger, så når det igennem til folk."

Eliane Nielsen har været med i koret i 3 år.

Hvad betyder det for dig at være med i koret? "Utroligt meget. Jeg kom med på et tidspunkt, hvor jeg havde haft nogle kriser. I koret mødte jeg livsglæde, kammeratskab og støtte og så betyder budskabet, vi synger meget for mig."

Hvordan er det for dig at være med til at forkynde det kristne budskab gennem din medvirken i koret? "Jeg blev først kristen i en moden alder og jeg glæder mig over at være med til at forkynde det kristne budskab.

Kunne du nævne en særlig oplevelse fra koret? "Et af korets medlemmer døde på Arresødal Hospice, men forinden var koret på besøg på hospice og sang for hende. Vi var også med til hendes begravelse. Det var meget stærke oplevelser. Og så var der vores fælles optræden med Stig Rossen i Ølstykke-hallen."

Karen Randrup har været med i koret fra starten i februar 2000.

Hvad betyder det for dig at være med i koret? "Jeg kan slet ikke undvære det. Jeg er tæt på at sige, at det betyder alt. Vi har det så godt sammen - og det kan du vel også opleve i aften?" Mange dejlige mennesker glæder sig med hinanden og støtter hinanden. Koret var en stor støtte for mig, da min søn døde."

Hvordan er det for dig at være med til at forkynde det kristne budskab gennem din medvirken i koret? "Det er stort at være med til at forkynde evangeliet, selv om jeg ikke er egentlig kirkegænger. Jeg oplever meget gennem indholdet."

Kunne du nævne en særlig oplevelse fra koret? "Ved en kirkekoncert - husker ikke hvor - følte jeg at hele koret, inklusive mig selv, blev ét med selve budskabet. Det var meget stærkt."

 

STIG MÖGLICH Rasmussen er uddannet på Det Nordjyske Musikkonservatorium og på Opera Akademiet. Ud over rollen som Kommandanten/Stengæsten har han gennem de sidste 15 år bl.a. sunget Mozart-partier som Masetto, Sarastro og Osmin. Ligeledes har han optrådt med Daland, Hunding, Fasolt, Kong Marke, Kong Philip, Fiesco og Banco, ligesom russisk musik står hans hjerte nær, eksempelvis partier som Boris Gudonov og Gremin. Medvirkede som Magisteren, Maskarademesteren og Vægteren i Den Ny Operas opførelse af Carl Nielsens Maskarade. Herudover har han bl.a. sunget Lautsprecher i den danske uropførsel af Der Kaiser von Atlantis og medvirket som solist ved uropførelsen af Ib Nørholms 10.symfoni, Mod kimningen. De sidste par år har han primært sunget i lokalområdet (Nordsjælland) bl.a som flittigt brugt solist med Musik over Broens orkester (Frederikssunds Kommune) ved diverse jule-, nytårs- og forårskoncerter (Jeronimus, Henrik, Joe (Ol' man river), Toreadorarien, Sarastro og Papageno! m.m.). Senest medvirkede han også i Musikdramatisk Teaters koncertante uddrag af Don Giovanni (okt. '07).

Stig Moglich Rasmussen er leder af " "Happy Gospel Choir". Han har stor erfaring med spirituals, hymns og gospel og er flittigt brugt korinstruktør ved workshops for kor, virksomheder m.m..




Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk