DAGENS ORD: ”Helbred mig, Herre, så jeg bliver helbredt, frels mig, så jeg bliver frelst, for du er min lovsang.” Jeremias 17:14

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


MAF flyver i Sydsudan

2021 sep 1

I Sydsudan kan det tage måneder, at få medicin frem.

Hver uge forsyner MAF’s fly In Deed and Truth Hospital i Tonj i Sydsudan med medicin og fødevarer. Hospitalet tiltrækker patienter fra nær og fjern i et område af verden, hvor der lægebehandling ikke er allemandsret.

Fotos af Jenny Davies.
MAF flyver to gange om ugen til Tonj med blandt andet medicin og forsyninger til In Deed and Truth Hospitalet.
− På denne årstid – i tørketiden – kommer slangerne frem. Fire dage i træk er der kommet børn ind med slangebid. Modgiften har virket på den første dreng, hans arm er ikke længere nær så hævet. Vi håber, at det samme vil ske med de tre andre, siger læge Jonathan Macleod, ledende læge på In Deed and Truth Hospital i Tonj i Sydsudan, mens han viser rundt på hospitalet, som tilser 52.000 patienter hvert år.
Den ledende læge Jonathan Macleod (th.) viser MAF-pilot Wim Hobo rundt på hospitalet,
som han hver uge flyver til med forsyninger. Her står de i visitationsrummet.

Langt størstedelen af patienterne har egentlig slet ikke råd til den behandling, de får her. Hospitalet har et stort opland, og mange patienter har ingen reel indkomst. De lever af deres eget landbrug.

− Vi ville egentlig gerne forlange betaling for eksempel modgift mod slangegift for at gøre økonomien på hospitalet mere bæredygtig. Men det ville bare udelukke de fattigste mennesker fra at få behandling, siger Jonathan Macleod.

Faren til en af drengene med slangebid slagtede en ged, fordi han gerne selv ville betale for modgiften.

− Det giver os mulighed for at købe mere modgift, og på den måde kunne tilbyde det til det næste barn, som kommer ind, siger Jonathan Maclead.

TERRORGRUPPER LANGS VEJENE
I forvejen kommer patienter ikke forbi bare med småskavanker. Det er en stor ting at tage på hospitalet, fordi mange skal rejse i flere dage for at komme til det nærmeste hospital. Derfor har mange patienter ventet med at tage af sted til, de har flere problemer med helbredet og virkelig har brug for hjælp.

Det er også en udfordring for hospitalet overhovedet at få modgift og andet nødvendig medicin til hospitalet. Der er nemlig stor risiko forbundet ved at transportere forsyninger ad Sydsudans sparsomme veje fra hovedstaden Juba til Tonj.

− For det første tager det tre dage at køre. Men værst er det, at det desværre sker, at biler bliver angrebet af terrorgrupper på vejen, fortæller den ledende læge Jonathon Macleod.

− Før MAF begyndte at flyve til Tonj, kunne det tage måneder for os at få fyldt vores medicinlagre op. Nu ved vi, når vi for eksempel løber for slangemodgift, at der højst er en uge til, at MAF lander her og kan have medicin med.

MAF flyver til Tonj hver uge med medicin, ernæringstilskud til underernærede børn og andre nødvendige forsyninger til hospitalet.

Hospitalet har over 50.000 patienter om året. Mange af dem har ikke råd til at betale for deres indlæggelse.
NY ILT TIL BABYER
De fleste patienter på In Deed and Truth Hospitalet er børn, gravide eller ammende mødre. På et sengeafsnit ligger to små skrøbelige babyer, som er tilkoblet en iltkoncentrator, som filtrerer ilt fra luften og giver de små liv ilt.

− Babyerne kom ind med astmatisk bronkitis. Det er en infektion, hvor luftvejene er i en betændelsestilstand. De har svært ved at trække vejret og niveauet af ilt i deres blod falder. Det tager et par dage, hvor de får ilt og antibiotika, før de får det bedre, fortæller afdelingssygeplejersken Rebekah Soper.

I Sydsudan, hvor man sjældent ser en respirator eller en iltflaske, er iltkoncentratoren det bedste alternativ. Heldigvis har hospitalet solceller på taget og dermed en pålidelig strømkilde.

− Vi er et af de eneste steder i Tonj, som har strøm hele døgnet, siger Rebekah Soper.

Faktisk stod de iltkoncentratorer, som nu giver ilt til babyerne, i et hjørne af sengeafsnittet indtil for nyligt. De var ødelagte.

Afdelingssygeplejerske Rebekah Soper fortæller, at hospitalet sidste år havde op til 15 børn, der havde brug for at være tilkoblet ilt. Der lå babyer i hele den ene side af sengeafsnittet.
Mange af hospitalets patienter er børn,
gravide og ammende mødre.

Helt tilfældigt fik hospitalslederen spurgt én fra MAF, som de kendte nogle, der kunne reparere dem.

Det kunne MAF’s egne alt-mulig-mænd, Phil Butler og James Mollenhauer.

− Både Phil og jeg er uddannede elektrikere. Vi har de praktiske færdigheder til at hjælpe, og det er en af de ting, MAF kan gøre for hospitalet udover at flyve medicin, siger James Mollenhauer.

De ødelagte iltkoncentratorer blev fløjet til MAF’s værksted i lufthavnen i Juba, hvor det tog Phil og James en uge at reparere de fire iltkoncentratorer. Lige tids nok til at komme med den næste flyvning til Tonj.

− Det er fantastisk, at vi har de iltkoncentratorer, siger Rebekah Soper.

Vil du vide mere: www.maf.dk
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk